Petak, 26. travnja 2024.

Održani 21. Dani voća Koprivničko-križevačke županije, brojni izlagači i posjetitelji ispunili centar Đurđevca

Najznačajnija manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina Dani voća Koprivničko-križevačke županije održana je danas na đurđevačkom Trgu svetog Jurja.

Na ovoj, 21. po redu manifestaciji brojni su posjetitelji ispunili glavni trg koji je od ranog jutra odisao mirisima i plodovima jeseni, a uz bogat kulturno-umjetnički program najviše su pozornosti privukli izlagači koji su izložili voćne proizvode i slastice.

Ove godine na središnjem dijelu manifestacije, prodajno-promotivnoj izložbi sudjelovalo je 56 izlagača s područja županije, a upravo njima najviše su zahvalili župan Darko Koren, predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća i zamjenik župana Darko Sobota, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković te izaslanik ministrice poljoprivrede i ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić.

Zamjenik župana Darko Sobota uvodno je čestitao svima koji su sudjelovali u organizaciji napomenuvši kako svake godine posjećenost Dana voća raste što dokazuje da se potrošači okreću prema domaćoj proizvodnji te kako manifestacija ima veliki utjecaj, posebice u pogledu promocije obiteljskih gospodarstava koja se bave voćarskom proizvodnjom:

– Dani voća imaju velik značaj za promociju voćarstva Podravine i Prigorja i ovo je jedna u nizu manifestacija koju organizira Koprivničko-križevačka županija s ciljem podizanja  kvalitete proizvoda u svim granama poljoprivrede. Veseli nas što voćarska proizvodnja ima trend rasta na području županije, a to je vidljivo i po izlagačkim prostorima kojih je svake godine sve više.

Dodao je kako je Županija i ove godine osigurala besplatan izlagački prostor te izdala katalog koji je obuhvatio 252 proizvođača s područja županije čime je potvrdila nastojanje da se kroz sufinanciranje pomogne trend povećanja proizvodnje voćarstva na našem području.

Župan Darko Koren zahvalio je svim izlagačima i partnerima koji su sudjelovali u organizaciji manifestacije kazavši kako su Dani voća kao jedna od stožernih manifestacija poljoprivrede na području županije suživjeli s Đurđevcem i đurđevačkim krajem:

– Županija potiče poljoprivrednu proizvodnju jer na njoj se u velikom dijelu temelji i gospodarska aktivnost stoga je promocija na ovaj način od velike važnosti. Treba kazati kako je od velikog značaja i činjenica da Podravka kao najveća prehrambena industrija sudjeluje na manifestacije čime se pokazuje namjera povezivanja i stvaranja još čvršćih veza između malih proizvođača i industrije. I dalje ćemo biti podrška, a u budućnosti ćemo sigurno naglasak  staviti i na pitanje hladioničkih prostora koji su nužnost u procesu unaprjeđenja  poljoprivrede i uvjeta za naše male proizvođače.

Pozdravne riječi uputio je i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči u ime domaćina kazavši kako je osim pomoći putem potpora i kupovine, bitno i brendirati domaće proizvode te na taj način pomoći proizvođačima. Manifestaciju je otvorio ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić dodavši kako Ministarstvo uvijek podržava manifestacije koje promoviraju domaću poljoprivredu.

U sklopu manifestacije proglašeni su najljepše uređeni izlagački prostori, a ove je godine prvo mjesto osvojila Srednja gospodarska škola Križevci, drugo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivan i Anđela Kranjec iz Kloštra Podravskog te treće obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Željko Kranjčević iz Carevdara.

Glavni organizator 21. Dana voća bila je Koprivničko-križevačka županija, a u suorganizaciji su sudjelovali i  PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca te županijska Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina.

zatvori