Subota, 27. travnja 2024.

KREATIVNE VIBRACIJE U NOVOM INKUBATORU Martina Mak: Snaga je u sustavu dijeljenja i prijenosa informacija

Projekt novog Inkubatora uspješno je priveden kraju. Investicija vrijedna 13,5 milijuna kuna, stopostotno je financirana sredstvima iz EU fondova, prošla je zahtjevne kontrole te je službeno otvorenje zakazano za 24. listopad.

Inkubator kreativnih industrija dokaz je dobro planirane investicije i kvalitetno izrađene studije, a samo uporište za studiju bazirano je na analizi poduzeća iz kreativnog područja, kao i blizini Sveučilišta Sjever.

„Analizirali smo potrebe malih i srednjih poduzeća, pa će u novom Inkubatoru informativni sadržaji biti kreirani prijenosom kroz digitalne komunikacijske tehnologije. Poduzetnici imaju sve manje slobodnog vremena, pa su video i digitalni sadržaji savršen način prijenosa znanja i primjera dobre prakse. Odvijat će se i programi temeljeni na najboljim svjetskim praksama kroz koje će se omogućiti potencijalnim poduzetnicima da kreiraju modele rasta i razvoja koristeći tehnologije i znanje u skladu s trendovima u svijetu, kako bi postali globalno konkurentni. Važno je napomenuti da, usprkos podjeli na dva inkubatora, poduzetničkog koji obuhvaća poduzeća iz svih djelatnosti i novog inkubatora koji objedinjava kreativne djelatnosti, u prvom redu IT i informacijsko-komunikacijske djelatnosti, svi stanari i korisnici naših usluga imaju pravo sudjelovati na bilo kojim programima, neovisno o Inkubatoru u kojem se nalaze, kao i svi zainteresirani koji nisu u sustavu inkubacije“, istaknula je direktorica poduzeća Enter Koprivnica koje upravlja Inkubatorima Martina Mak.

Sama snaga nije u Inkubatoru kao takvom, već u sustavu dijeljenja i prijenosa informacija, i to kroz povezivanje svih dionika ekosustava – Grada Koprivnice, prehrambene industrije, Sveučilišta Sjever i poduzetnika. Inkubator kreativnih industrija predstavlja i mjesto u kojem je moguće razraditi i testirati poslovnu ideju, razviti poslovni model te kreirati najbolji mogući model za uspjeh u prodaji usluga ili proizvoda, te ima ulogu prijenosa znanja MSP-ovima i monitoringa.

Da poduzeća koja su smještena u Inkubatoru i koriste mentorske usluge bolje posluju od poduzeća izvan sustava inkubatora dokazuje i samo jedno propalo poduzeće u Poduzetničkom inkubatoru od 2014. do danas, dok je na razini Županije samo u 2018. godini ta brojka iznosila 70 zatvorenih poduzeća. Valja napomenuti i da je u 30 poduzeća koja su smještena u inkubatoru ostvareno 80 milijuna kuna prometa te da je sveukupni broj zaposlenih porastao sa 63 zaposlenih u 2016. godini na 97 zaposlenih u 2018. godini.

Enter Koprivnica d.o.o. radi na programima pružanja usluga iz korištenja digitalnih tehnologija, u poslovnim procesima, proizvodnji, automatizaciji do autonomnih sustava u sklopu projekta Digital Innovation Hub-a, kao i na programima internacionalizacije u sklopu internacionalnog projekta EIS, te će poduzećima u Inkubatoru pružati podršku i kompetencije u navedenim segmentima. Naglasak će biti i na događanjima o inovacijama u hrani zbog orijentiranosti naše regije prehrambenoj industriji. Projektom ECOS4IN se jačaju i kapaciteti kojima će se utjecati na razvoj industrije 4.0 uvođenjem digitalizacije u proizvodne procese i poslovanje. Projekti na kojima tim Enter Koprivnica sudjeluje kao partner ujedno služe i za stvaranje mreže znanja i kompetencija poduzetnika te jačanja kapaciteta.

Dosad je već 10-ak poduzeća podnijelo zahtjev za korištenjem prostora u Inkubatoru kreativnih industrija. Još uvijek ima 5 slobodnih ureda, a prijave su i dalje u tijeku. Ono što ovaj inkubator čini posebnim jest to što je napravljen po uzoru na američke inkubatore gdje je upravo coworking prostor ključan za ostvarivanje najboljih rezultata jer se u njemu ostvaruju najbolje suradnje, kontakti i povezivanja.

Foto: Grad Koprivnica
Foto: Grad Koprivnica
Foto: Grad Koprivnica
zatvori