Subota, 27. travnja 2024.

Hlebinska naiva ponovno u Sloveniji: Nastavlja se predstavljanje hrvatske naive u svijetu

Nakon velike izložbe Hlebinske škole iz fundusa Muzeja grada Koprivnice u Galeriji-Muzeju u Lendavi u 2017. godini, hrvatska naiva još jednom gostuje u Sloveniji, ovog puta u Trebnju.

Izložba nazvana “Hlebinska naiva ili Velikani Hlebinske škole” uključuje 34 umjetnine koje daju pregled autor(ic)a od prve (Ivan Generalić, Franjo Mraz, Mirko Virius), druge (Ivan Večenaj, Mijo Kovačić, Dragan Gaži, Franjo Filipović, Martin Mehkek, Josip Generalić…) do treće (Franjo Vujčec, Ivan Lacković – Croata, Nada Švegović Budaj…) generacije Hlebinske škole s tek malim odmakom prema stvaralaštvu autsajdera (Drago Jurak, Mara Puškarić-Petras, Ana Matina).

Uz slikare, predstavljaju se i kiparski opusi naivne umjetnosti koji se javljaju od sredine 20. stoljeća i najčešće su zabilježeni u drvu kao najdostupnijem materijalu za obradu. Tematikom se nastavljajući na slikare kipari će nastojati ostaviti sliku o sebi, o svom životu, o svemu što ga okružuje. Stoga ne čudi da u mnogim djelima prepoznajemo (auto)portrete kroz jasnu tipizaciju i prepoznatljive crte lica. Figure su izražajne jasne, realistične, ponekad oštrih i britkih rezova (Mijo Kuzman; Mato Generalić), ponekad zaobljenih uglačanih formi (Dragica Belković) s tek ponekom naznakom dekoriranja (Bara Mustafa), dok neke odlikuje potpuni izostanak naracije, bezuvjetna usredotočenost na ljudski lik ističući u stilizacijama i apstrahiranjima drugačiji pristup materijalu (Krešimir Trumbetaš).

Uz izložbu predviđeni su pedagoško-edukativni programi za različite (dobne) skupine posjetitelja, kao i obilježavanje rođendana onih autora koji su rođeni u periodu trajanja izložbe (Mirko Virius, Ivan Lacković, Drago Jurak…). Izložba će se otvoriti u četvrtak, 24. listopada 2019. godine u 18 sati u Galeriji likovnih samoratnikov u Trebnju te ostati otvorena sve do 9. veljače 2020. godine.

Ovim projektom nastavlja se predstavljanje hrvatske naive u svijetu započeto još 2013. godine te se od tada provodi u kontinuitetu, a uključuje i povratak hrvatske naive na Jadran. Sve to u cilju je revalorizacije i ponovnog brendiranja fenomena hrvatske naivne umjetnosti, a posebno Hlebinske škole, putem umjetnina iz Zbirke koja je sačuvana na samom izvorištu fenomena. Galerija likovnih samorastnikov Trebnje jedna je od rijetkih koja okuplja stvaralaštvo naivnih autora (Slovenije i svijeta) te je stoga od iznimne važnosti razviti kvalitetnu suradnju i partnerstvo. Na tom tragu, u 2020. godini Galerija naivne umjetnosti ugostit će izložbu djela iz njihovog fundusa te predstaviti slovensku naivu u Hlebinama nakon dugo vremena.

zatvori