Utorak, 7. svibnja 2024.

‘Green Talks’ u Koprivnici: Simpozij o zelenoj gradnji i energetskoj učinkovitosti

Simpozij pod nazivom ‘Green Talks’ održat će se u Koprivnici, u sklopu Energetskog tjedna grada Koprivnice, u četvrtak, 24. listopada. Organizira ga Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever.

Namijenjen je većinom arhitektima, projektantima i inženjerima građevinarstva, strojarstva i elektrotehnike, stručnjacima iz područja energetske učinkovitosti te svim ostalim zainteresiranim građanima.

Sudionici će moći saznati:

  1. Što je nZEB, kada počinje obveza primjene nZEB standarda, kako projektirati i izvoditi nZEB projekte?
  2. Energetske obnove zgrada, financiranje i provedba?
  3. Koji su primjeri rješenja i tehnologija za primjenu u nZEB i energetskim obnovama?
  4. Kako do nZEB-a uz PPI?
  5. Socijalno stanovanje uz poveznicu na nZEB

Sudjelovanje je besplatno uz ispunjenu prijavnicu.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji sa svojim članovima i partnerima već 10 godina aktivno promiče održivu gradnju u Hrvatskoj. Dio toga zakonski je reguliran kroz nZEB – Zgrade gotovo nulte potrošnje energije.

Programi energetske obnove zgrada (komercijalnih, javnih te višestambenih) i obiteljskih kuća u posljednje 3 godine nose više od 60% ukupno ostvarenih ušteda energije kojima Republika Hrvatska ostvaruje ciljeve energetske učinkovitosti za 2020. godinu.

Teme koje će biti obuhvaćene, osim pojašnjenja pojma i kriterija nZEB-a, su: mogućnosti financiranja energetske obnove iz EU fondova, odrađeni i planirani projekti energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i barijere s kojima se susrećemo.

Dodatno, posebna pozornost biti će posvećena i predavanjima izvrsnih stručnjaka iz područja socijalnog stanovanja i zelene javne nabave.

Simpozij će se održati od 10 do 14 sati u prostorijama HGK – Županijske komore Koprivnica u Frankopanskoj 3.

GREEN TALKS podržavaju: Grad Koprivnica, REA Sjever, Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Hrvatska udruga energetskih certifikatora, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Koprivnica, Udruženje arhitekata Međimurja, Društvo arhitekata Varaždin, Društvo građevinskih inženjera i tehničara te Hrvatska komora arhitekata.

GREEN TALKS najraširenija su edukativna događanja Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju s temom održive gradnje. To su besplatne edukacije namijenjene širokoj stručnoj javnosti: inženjerima građevine, geodezije, strojarstva, elektrotehnike, arhitekture, krajobrazne arhitekture, ekonomistima, predstavnicima javnog sektora, kao i svima zainteresiranim dionicima koji u svom poslovanju trebaju koristiti adekvatna znanja o zelenoj gradnji.

Svrha GREEN TALKS je educirati i informirati opću i stručnu javnost o zelenoj gradnji, energetskoj učinkovitosti i održivom razvoju, njenim principima kao i mogućnostima uštede, očuvanja okoliša, upravljanja prirodnim resursima poput vode, šuma, obnovljivih izvora energije i slično, a sve u svrhu implementacije istih na buduće projekte. Do sada je održan 31 GREEN TALKS, u gradovima širom Hrvatske.

zatvori