Petak, 10. svibnja 2024.

Gradonačelnik Jakšić: Vlada i ministrica Divjak neopravdano zakidaju i obezvrjeđuju Sveučilište Sjever

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić prozvao je danas Vladu Republike Hrvatske i ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da neopravdano zakidaju studente Sveučilišta Sjever.

Jakšić je na današnjoj konferenciji za medije svoje navode opravdao kroz ispunjenje državnog proračuna za 2019. godinu. Naime, gledajući financijsku podršku od strane države, Sveučilište Sjever nalazi se na samom dnu i dobilo je nesrazmjerno manje novca od ostalih sveučilišta u Hrvatskoj.

Primjerice, Sveučilište u Puli dobilo je više nego dvostruko sredstava od države, a ima 400 studenata manje. Slična je situacija i s Dubrovnikom koji je također dobio gotovo duplo više novaca, a ima tri puta manje studenata. Projekcije za 2020. godinu još su gore.

– Ne možemo pristati, ali ni šutke gledati kako se nešto za što smo se toliko odricali na određeni način od pojedinih ministarskih, političkih krugova iz Zagreba gura u šturc, gura u stranu, ponižava i nepravedno kažnjava – rekao je Jakšić i dodao da mu nije jasno kako sveučilišta bez popunjenih upisnih kvota i s manje studenata dobivaju više novca od Sjevera, koje se osim popunjenih kvota može pohvaliti i velikim brojem izvanrednih studenata.

Jakšić je tome dodao činjenicu da je Grad Koprivnica, za razliku od ostalih, sam stvarao svoje sveučilište. – Grad je u Sveučilište Sjever i njegov nastanak uložio otprilike 50 milijuna kuna, što kroz dopusnicu, plaće i financiranje svih programa do prelaska na državni budžet, obnovu zgrade…

Gradonačelnik je ovim putem iskazao podršku saborskim zastupnicima Branku Hrgu i Željku Lackoviću koji je najavio borbu za naše krajeve kroz Sabor, a isto očekuje i od ostalih saborskih zastupnika, iz kojih god stranaka, tabora i krugova dolazili, a pogotovo od Damira Felaka. – Gradska uprava će svima koji imaju interes pripremiti amandman kojim će se tražiti povećanje sredstava za Sveučilište Sjever i uvođenje jasnih kriterija kako se proračunska sredstva dijele jer iz ovog samo mogu iščitati da studenti sa Sjevera – iz Koprivnice i Varaždina, vrijede manje nego studenti dalmatinskih sveučilišta. Nemam ništa protiv Dalmacije, ali mislim da bi sveučilišni život trebao biti apsolutno neovisan, a ne biti poligon za nečija sitna politikantstva – rekao je Jakšić.

Foto: Sonja Barčanec.

Slučaj koprivničke menze Jakšić također objašnjava kroz Vladino obezvrjeđivanje Sveučilišta Sjever. Podsjetimo, menza je trebala biti otvorena još u ožujku ove godine, no resorno ministarstvo još uvijek nije izdalo potrebne dozvole za njezino otvaranje.

– Mi smo svjesni da smo sve ovo vrijeme bili neželjeno dijete u nekim političkim krugovima u Zagrebu ili u nekim drugim krajevima Lijepe naše prema jugu, no jednostavno mislimo da zakon mora biti jednak za sve i da je Koprivnica na temelju svih svojih ulaganja zaslužila da se ispoštuje naš rad, naši resursi i naši studenti – rekao je Jakšić i poručio ministrici Divjak:

Ministrici šaljem apel da počne jednakim očima gledati sve studente bez obzira na neke svoje poglede iz nekih prošlih života – rekao je aludirajući na političku pozadinu ove priče. Naime, prema nekim pričama, govori Jakšić, ministrica nije iz onog dijela znanstvene zajednice koji je podržavao nastanak Sveučilišta Sjever. Dodao je tome činjenicu da je velika većina sveučilišta u Hrvatskoj imala političku pomoć i podršku HDZ-ove vlade, dok je koprivničko jedino izgrađeno uz pomoć SDP-a i Zorana Milanovića.

Današnju je konferenciju Jakšić iskoristio i kako bi pozvao Hrvatsku gospodarsku komoru te Podravku i Belupo da podrže studij Prehrambene tehnologije koji je prošle godine pokrenut u Koprivnici. – Do dana današnjeg osim hrpe riječi i moralnih podrška Podravka i Belupo nisu ni na koji način pokazali volju da rade s prehrambenom tehnologijom u Koprivnici.

zatvori