Petak, 26. travnja 2024.

GALOVIĆEVA JESEN Veliki festival književnosti ponovno je u Koprivnici: ‘Čuvamo nasljeđe Frana Galovića i promoviramo suvremenu književnost’

Sljedeći tjedan u Koprivnici se održava 26. izdanje Međunarodnog festivala književnosti Galovićeva jesen, manifestacije koja dugi niz godina njeguje i čuva sjećanje na najznačajnijeg pjesnika hrvatske moderne, Podravca Frana Galovića.

Festival se tradicionalno održava u zadnjem tjednu listopada u spomen na Galovićevu tragičnu pogibiju 26. listopada 1914. na bojišnici Prvog svjetskog rata.

Festival počinje u četvrtak, 23. listopada uz tradicionalni kulinarsko-književni program “Pri moji kleti je kaj videti!” na kojem će se okupiti svi ovogodišnji sudionici.

Zatim slijede književni susreti s autorima koji se održavaju ne samo u Koprivnici nego i u kulturnim i obrazovnim ustanovama diljem Koprivničko-križevačke županije, kao i u susjednom Ludbregu.

– Time postižemo da najmlađi, djeca i učenici osnovnih i srednjih škola budu uključeni u festival. Na njih se tako prenosi i tradicija i nasljeđe Frana Galovića s jedne strane, a s druge strane upoznaju se s izvrsnom suvremenom književnošću. Nadamo se da će u nekima od njih ona probuditi ljubav za čitanjem – istaknuo je član Organizacijskog odbora Marko Gregur.

Recimo i da se za ovogodišnju književnu Nagradu Fran Galović prijavilo 47 autora. Prijavljeni naslovi tematski progovaraju o temi zavičajnosti ili temi identiteta, što su i najčešće teme Galovićevih djela, istaknuo je Mario Kolar iz Organizacijskog odbora festivala.

Uz stručno povjerenstvo koje je ocjenjivalo pristigla djela, u odabiru najboljih i ove su godine sudjelovali i čitatelji – dio njih elektroničkim putem, a dio, kao i dosad, u knjižnicama.

– U online glasovanju je najviše glasova, više od 50%, dobila knjiga Zorana Žmirića Pacijent iz sobe broj 19, dok su čitatelji u knjižnicama najviše glasova dali knjizi Julijane Adamović Divlje guske – otkrio nam je Petar Lukačić iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović.

I ove godine dodjeljuje se i nagrada Mali Galović za književno stvaralaštvo mladih. Nagrada će biti uručena na završnoj svečanosti Galovićeve jeseni u subotu 26. listopada.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić istaknuo je da će Grad i dalje podržavati ovu književnu manifestaciju koja i van granica Koprivnice i Lijepe naše na najbolji način promovira koprivnička kulturna zbivanja:

– Jako mi je drago da se zahvaljujući Galovićevoj jeseni priča o Koprivnici kao jednom od centara kulture, a to je i njihova najveća pobjeda koju su mogli ostvariti – napominje Jakšić.

Festival “Galovićeva jesen” organiziraju Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika i Umjetnička organizacija Artikulacije. Sve se odvija uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice. Medijski pokrovitelji manifestacije svih ovih godina su Radio Drava i portal Drava.info.

Cijeli program festivala možete pronaći ovdje.

zatvori