Subota, 27. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Završena je 26. Galovićeva jesen, Ivana Kos: Nagrada ‘Mali Galović’ veliki mi je poticaj za daljnje pisanje

U koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić danas je održana završna svečanost književnog festivala “Galovićeva jesen”.

Dobitnik Nagrade “Fran Galović” za najbolje djelo koje se dotiče pitanja identiteta/zavičajnosti je Goran Tribuson za roman “Otac od bronce”. Ne skrivajući emocije, otkrio nam je kakva je njegova povezanost s Franom Galovićem.

– Primanje književne nagrade je uvijek ona vrsta potvrde koju pisci očekuju za svoje stvaralaštvo. Naime, diplomirao sam na Galoviću pa znam koliko je on važan. Slušao sam mnoga predavanja o njemu, ali nisam znao biografske detalje o njegovu životu. Jednom zgodom mi je prijatelj pokazao da kada prođeš Koprivnicu na putu prema Botovu je “taj” Peteranec u kojem je rođen Fran Galović.

Goran Tribuson. Snimila Ivona Rož.

Tribusonov “Otac od bronce” govori o povratku u zavičaj, o nesnalaženju u tom zavičaju, buđenju starih sjećanja i ljubavi, ali i o tome kako se zavičaj u međuvremenu promijenio, istaknuo je uoči dodjele nagrade predsjednik prosudbenog povjerenstva Mario Kolar.

Prosudbeno povjerenstvo u sustavu Julijana Matanović, Matija Ivačić i Mario Kolar, imalo je težak zadatak od 46 knjiga pristiglih na natječaj odabrati najbolju. Odluka o odabiru bila je jednoglasna. Nagrada “Fran Galović”, osim plakete i novčane nagrade, sadržava i statuu koju izrađuje koprivnički kipar Marko Lončar.

U sklopu manifestacije dodijeljena je i nagrada “Mali Galović” za najbolji literarni rad mladih pisaca. Stručni žiri u sustavu Maja Krulić Gračan, Petar Lukačić i Darko Pernjak u velikoj je konkurenciji od 52 učenička rada, odabrao troje pobjednika. Nagradu su dobili Lovro Halaček za pjesmu “Hižica je bela”, Ivana Kos za priču “Dnevnik iz Crikvenice” i Martin Barberić za pjesmu “V jesen”.

Dobitnici “Malog Galovića” Ivani Kos, inače maturantici iz Koprivnice, ova nagrada puno znači.

– Pisala sam o svojim doživljajima u lječilištu u Crikvenici. Svi događaju u priči su stvarni, nema fikcije. Pokušala sam pisati već u petom razredu, nekako usporedno s čitanjem stvari koje nisu bile u popisu lektire, a ova nagrada mi je veliki poticaj za daljnje pisanje.

Dobitnici ‘Malog Galovića’. Snimila Ivona Rož.

Na završnici 26. Galovićeve jesen okupljenima su svoju prozu i poeziju čitali književnici, gosti festivala. Učenici Umjetničke škole “Fortunat Pintarić” pripremili su i prigodan glazbeni nastup. Okupljenima su se obratili i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

 

Završnica Galoviceve jeseni

Objavljuje Drava.info u Subota, 26. listopada 2019.

 

zatvori