Subota, 27. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Udruženje obrtnika svečano je proslavilo svoj dan u Domoljubu koji su gradili stari koprivnički obrtnici

Povodom Dana Udruženja obrtnika u Domoljubu je otvorena izložba 'Stara umijeća i znanja', a obrtnici su građanima poklonili i predstavu 'Krtice'

Udruženje obrtnika Koprivnica tradicionalno obilježava svoj dan osnivanja, 29. listopada. Povodom tzv. okruglih obljetnica organiziraju se svečanosti, no svake se godine na neki način obilježava taj Dan.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Udruženja obrtnika Koprivnica vezano je uz 100. obljetnicu dvorane Domoljub koju je sagradilo Obrtničko-radničko, kulturno i pjevačko društvo Domoljub kojeg su u većini činili obrtnici.

Upravo ovih dana, nakon renoviranja, dvorana Domoljub je otvorila svoja vrata, a jedan od prvih događaja u obnovljenoj zgradi upravo je predstava koju Udruženje obrtnika Koprivnica poklanja obrtnicima i građanima Koprivnice.

Neposredno prije predstave otvorena je i izložba iz ciklusa “Stara umijeća i znanja” koja je pregled suradnje Muzeja grada Koprivnice i Udruženja obrtnika Koprivnica od 2003. do 2011. godine.

– Moram spomenuti da smo suradnju s Udruženjem obrtnika pokrenuli jednim vrlo zanimljivim i meni dragim projektom. Radilo se o istraživanju tradicijskih frizura i poglavlja. Suradnju smo realizirali sa Sekcijom frizera i ona traje, vrlo uspješno, sve do danas, o čemu svjedoči jedan od ovdje izloženih eskponata – rekla je Vesna Peršić-Kovač, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice.

– Malo koji grad u Hrvatskoj ima ovakvu suradnju Muzeja i svoje zajednice, mi to svakodnevno pokazujemo. Izložba je skromnijeg tipa, međutim ona predstavlja jedan pregled ne samo suradnje, nego i svega onoga što čuvamo u našem gradu – izjavio je Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

– Jako mi je važno da imam priliku čestitati gospođi Markoti iz našeg Udruženja obrtnika  na ovoj inicijativi i suradnji dugi niz godina, kao i svim obrtnicima grada Koprivnice koji će i povodom ovog Dana grada, 4. studenog, doista izaći u susret svim našim građanima s popustima koje su pripremili povodom Bijele noći. To je još jedna od aktivnosti koju naše Udruženje obrtnika uvijek provodi i u kojoj participira povodom Dana grada, na čemu im doista zahvaljujem – rekla je Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice.

Snimila Ivona Rož.

A povodom obljetnice, predsjednik Udruženja obrtnika Koprivnica, poznati koprivnički obrtnik, bivši sportaš i sportski djelatnik Darko Frankol Dravi.info je izjavio:

– Počašćen sam prilikom da sam predsjednik Udruženja u mandatu kada bilježimo porast broja članova jer zadnjih nekoliko godina imamo porast od 98 članova: sa 701 članom krajem 2017. na 799 u 2019. Prema državnoj statistici bilježimo ukupno i porast prihoda kao i porast broja zaposlenika.

– I nakon brojnih kriza i promjena i sve većih nameta mi još uvijek napredujemo jer uvijek smo znali i govorili: mi smo ti koji smo najotporniji i to se pokazalo istinitim. Veseli me i da pesimizam koji je vladao nije više toliko prisutan u obrtništvu. Evo, vraća nam se i dualni sustav obrazovanja za koji smo uvijek navijali i jer on garantira osposobljene, a ne samo obrazovane naučnike.

– Mi uvijek kažemo da obilježavamo naš Dan jer za slavlje imamo malo razloga, ali i malo vremena. Vrijeme je veliki problem. Ne želimo se žaliti, ali moramo podsjetiti na to da je nameta sve više i da je naša zarada sve manja. Najviše nas brine nedostatak radne snage. Nekada smo bili deficitarni sa stručnom radnom snagom, a sada većina nas traži bilo kakvu radnu snagu. Mislim da to osjete i naši klijenti jer upravo zbog toga ne stignemo na vrijeme obaviti sve narudžbe i završiti sve poslove. Tu u budućnosti očekujemo od države neke pozitivne pomake.

– Što se tiče institucije na čijem sam čelu, mogu biti zadovoljan jer bez ikakvih sufinanciranja od bilo koje strane, znači samo od naše članarine i prihoda od zgrade financijski se uspijevamo održati i kao što vidite prisutni smo u životu grada, surađujemo i ostvarujemo, možda ne velike, ali ipak značajne projekte za naše članstvo i našu sredinu .
S malo financija i malo zaposlenih ipak smo aktivni i čak bolji u odnosu na mnoga druga obrtnička udruženja sličnih veličina. Ove smo godine povratili našu staru, prvu poslovnu zgradu koja je u lošem stanju i upravo razmatramo rješenje za nju.

– Komorski sustav ima svoje mjesto i bez obzira na sve više drugih poduzetničkih potpornih institucija. Na tome zahvaljujem svojim suradnicima iz Skupštine i Upravnog odbora kao i našoj Stručnoj službi.

– Na kraju moram spomenuti i partnerstvo s Gradom Koprivnicom na koje smo ponosni jer smo kroz godine zajedno riješili mnoge probleme, ali i dogovorili neke projekte i sufinanciranja. Naše članstvo sigurno očekuje više, ali lokalno se naši glavni problemi ni ne mogu riješiti.

– Svim članovima čestitam Dan Udruženja obrtnika Koprivnica, a obzirom na to da se bliži Dan grada Koprivnice, svim građanima želim sretan Dan grada – zaključio je predsjednik Udruženja obrtnika Koprivnica Darko Frankol.

 

Otvorenje izložbe Ciklus Stara umijeća i znanja u Domoljubu, nakon kojeg slijedi predstava Krtice

Posted by Drava.info on Tuesday, 29 October 2019

 

zatvori