Petak, 26. travnja 2024.

POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE Osim policije, na sigurnost u prometu paze i učenici školske patrole

Počela je nova školska godina. U mnoštvu učenika je i veliki broj prvašića, djece koja upravo s polaskom u školu postaju i samostalni sudionici u prometu.

Na tu činjenicu upozoravaju iz policije čiji službenici s početkom nove školske godine, u sklopu tradicionalne akcije “Poštujte naše znakove” pojačano nadziru promet u zonama škola.

Posebnu pozornost, doznajemo, posvećuju poštivanju prednosti prolaska pješacima prilikom prelaska cesta na obilježenim pješačkim prijelazima, poštivanju značenja svjetla semafora, poštivanju ograničenja brzina kretanja vozila te zaustavljanju i parkiranju vozila. Više nam je rekla voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke Mirela Škvorc:

– Cilj ove akcije nije samo senzibilizirati vozače motornih vozila na pješake već i ostale sudionike u prometu, a tu poglavito mislim na roditelje djece koja polaze školu. Prvi od savjeta je da roditelji s djetetom prođu put do škole, da taj put bude siguran, uključuje nogostupe i obilježene pješačke prijelaze i eventualno semaforizirana raskrižja i da dijete nauče kako se pravilno tuda kretati i skrenuti mu pozornost na znakove koji govore o sigurnosti pješaka.

Snimio Krešo Puklavec

Policijskim službenicima u reguliranju prometa uz koprivničku Osnovnu školu “Đuro Ester” pomaže i Školska prometna jedinica. Tijana Martić, nastavnica tehničke kulture, posebno je ponosna na jedinu takvu školsku patrolu u gradu Koprivnici:

– Prvi i osnovni cilj ove izvannastavne aktivnosti je prometna preventiva. Dakle, upoznati i upozoriti djecu na opasnosti koje vrebaju u prometu. Moramo se i pohvaliti da već dugi niz godina svi učenici koji sudjeluju kao dio školske prometne jedinice su veoma i uzorni i pristojni i dobri učenici. Osim reguliranja prometa, pomažu i kod organizacije natjecanja „Sigurno u prometu“, kod pratnje učenika prilikom manifestacija u gradu i ostalim aktivnostima.

Snimio Krešo Puklavec

Recimo i da osim u Koprivnici, školska prometna patrola djeluje i u novigradskoj Osnovnoj školi “Prof. Blaž Mađer”, ali i u dvije osnovne škole u Križevcima. A kao što je to i uobičajeno s početkom nove školske godine, policija je i za ovu najavila edukativni program namijenjen učenicima prvih razreda osnovnih škola te njihovim roditeljima.

Stoga će policijski službenici obići sve osnovne škole i održati edukativna predavanja. I sve to kako bi se povećala sigurnost najmlađih u prometu.

zatvori