Subota, 27. travnja 2024.

Pavlović i Pakasin podsjetili da je za reformu obrazovanja zaslužan HNS

Zahvaljujući upravo inicijativi HNS-a i resornoj ministrici Blaženki Divjak, kurikularnom reformom Škola za život obuhvaćene su sve škole u Hrvatskoj. Poručila je to s konferencije za novinare održane u Koprivnici predsjednica podravsko-prigorskog HNS-a Jasmina Pavlović koja je posebno istakla što to znači za više od 12.500 učenika osnovnih i srednjih škola u Podravini i Prigorju.

– Što to znači za učenike i roditelje u našoj županiji? Uči se po suvremenim kurikulumima, nastava je interaktivna, torbe su lakše, nema bubanja na pamet, uči se kritički promišljati, država financira sve udžbenike za osnovne škole i tablete što smatram osobito bitnim jer je riječ o osobitoj pomoći obiteljskim budžetima. Ova je reforma bila razlog ulaska HNS-a u Vladu RH. HNS je obećao reforme i HNS je to i napravio. Nakon više od 20 godina dočekali smo da se pokrenula reforma u hrvatskom školstvu.

Pavlović je dodala i da njena stranka ima još jedan politički cilj – povećanje plaća hrvatskim prosvjetarima. U HNS-u smatraju da je – kako je rekla, nepravdu spram hrvatskih učitelja moguće ostvariti rebalansom državnog proračuna još ove godine, a nastavak povećanja trebao bi uslijediti s početkom iduće godine.

Snimila Sandra Levak-Miklošić

Dopredsjednik podravsko-prigorskog HNS-a Goran Pakasin podsjetio je da se kurikularna reforma provodi ne na manjem uzorku već na cijeloj obrazovnoj populaciji od 150.000 učenika i 40.000 učitelja. Financirana je s 839 milijuna kuna iz EU fondova i sa 130 milijuna iz hrvatskog državnog proračuna.

– Tim budžetom nisu samo opremljeni školski kabineti. U postupku je i nabavka tableta koji će biti na raspolaganju učenicima petih i sedmih razreda po principu “svaki učenik – jedan tablet”. U prvim razredima jedan tablet će biti na raspolaganju na svaka četiri učenika. Tako će se osnovnoškolci pripremati za nove tehnologije bez kojih već danas ne možemo pratiti konkurenciju na globalnom tržištu.

Pakasin je vrijedim ocijenio i stipendiranje srednjoškolskih učenika u strukovnom obrazovanju, što će – kaže, znatno pridonijeti osposobljavanju kadrova potrebnih gospodarstvu.

U podravsko-prigorskom HNS-u zadovoljni su i obrazovnim standardom u našoj županiji, jer – kako je rekla predsjednica Jasmina Pavlović, naši učenici su uspješni na natjecanjima.

– Gotovo svakodnevno čitam u našim lokalnim medijima o uspjesima koje postižu naši učenici, što me jako veseli. To znači da imamo i kvalitetne profesore koji ih obrazuju, ali i djecu zainteresiranu napredovati. Poput robotičara, matematičara, sportaša…. Ja sam jako zadovoljna, znači da radimo kvalitetno.

zatvori