Srijeda, 22. svibnja 2024.

Gradsko društvo Crvenog križa uspješno završilo projekt ‘Volimo volontiranje’

Završen je projekt “Volimo volontiranje” kojeg je provodilo Gradsko društvo Crvenog križa s partnerima Gradom Koprivnica, koprivničkim osnovnim školama “Đuro Ester”, “Braća Radić” i “Antun Nemčić Gostovinski” te Udrugom volontera Koprivničko-križevačke županije “Rad na dar”.

Na završnoj su konferenciji održanoj jučer predstavljeni rezultati ovog uspješno provedenog projekta. Akcije su se održavale na mjesečnoj bazi: prikupljanjem namirnica, higijenskih potrepština i ostalog potrebnog za korisnike Socijalne samoposluge ispred pojedinih trgovačkih centara u Koprivnici.

Akcijama je ukupno prikupljeno 9.910 komada prehrambenih namirnica, 1.564 komada higijenskih potrepština, 77 školskih paketa i 592 kg odjeće. Ukupna vrijednost prikupljenog i podijeljenog iznosi 77 601 kn. 308 obitelji dobilo je pakete, a u akcijama je sudjelovalo sveukupno 97 volontera koji su prikupili sveukupno 1037 volonterskih sati.

Provedba je započela 1. rujna 2017. godine potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva i trajala je 24 mjeseca, do 31. kolovoza 2019. godine. Projekt ‘Volimo volontiranje’ financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja “Podrška organizatorima volontiranja za unapređenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa”, a odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.166.365,04 kn.

Projekt ‘Volimo volontiranje’ je imao dva cilja. Opći cilj je bio osnažiti doprinos volonterstva u provođenju reformi za društveni i gospodarski rast i demokratski razvoj, a specifični cilj je bio povećati broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa te programa školskog volontiranja i odgoja za volontiranje.

Oba cilja su ostvarena na način da su zaposlenici CK, članovi Udruge ‘Rad na dar’ i voditelji volonterskih grupa educirani o važnim značajkama volonterstva te su svoja znanja i iskustva iskoristili za uključivanje novih volontera te na taj način osvijestili društvo i zajednicu, a u partnerskim osnovnim školama uveden je i proveden razvoj programa školskog volontiranja te je intencija da se s programom nastavi i nakon provedbe projekta.

Iako je projekt Volimo volontiranje završio s jučerašnjim datumom, volonteri će i dalje prikupljati hranu u trgovačkim centrima te će nastaviti pomagati obiteljima u socijalnoj potrebi donacijama iz Socijalne samoposluge GDCK Koprivnica koja u proteklih pet godina rada nije ni jednom ostala prazna zahvaljujući plemenitim sugrađanima.

Na konferenciji su bili predsjednik GDCK Koprivnica Vjekoslav Štimac, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Koprivničko – križevačke županije Željka Koluder Vlahinja, predstavnici partnera u projektu Ruža Evačić; predsjednica Udruge volontera Rad na dar Koprivničko – križevačke županije, ravnateljica OŠ Đuro Ester Sanja Prelogović, ravnateljica OŠ Antun Nemčić Gostovinski Gordana Gazdić-Buhanec, ravnatelj OŠ Braća Radić Krešo Grgac, članovi Odbora i Skupštine GDCK Koprivnica kao i volonteri koji su sudjelovali u projektu.

zatvori