Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO Svečano je obilježen Međunarodni dan fizioterapeuta

Diljem svijeta jučer je obilježen Međunarodni dan fizioterapeuta. Tim je povodom u multimedijskoj dvorani križevačke Gradske knjižnice “Franjo Marković” u organizaciji s knjižnicom i Domom zdravlja Koprivničko-križevačke županije održan stručni skup koji je bio posvećen povijesti i nastanku fizioterapije te ulogama fizioterapeuta nekada i danas.

Stručni skup je bila prilika za senzibiliziranje javnosti ove iznimno važne grane medicine. Sudionicima skupa se u ime Koprivničko-križevačke županije obratio zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstveno socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja, pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel te pomoćnica za sestrinstvo ravnateljice Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Biserka Zlatar.

Nakon službenog otvaranja skupa od strane predsjednice Hrvatske Komore fizioterapije Mirjane Grubišić, uslijedila su zanimljiva predavanja koja su održale magistra fizioterapije Jasminka Potočnjak, diplomirana fizioterapeutkinja Katarina Šterbik te prvostupnice fizioterapije Renata Deduš, Aleksandra Kraljević, diplomirani fizioterapeut te Melita Kopilović, voditeljica Fizikalne terapije u Križevcima koja je ujedno i vodila program. Kroz sva se je izlaganja provlačila nit voditelja – važnost multidisciplinarnosti u pristupu fizioterapiji. U stručnim izlaganjima se tako mogao i vidjeti različiti pristup i različiti aspekti fizioterapije, kao i njena primjena u različitim granama medicine.

Otvaranje skupa upriličeno je intoniranjem himne, čija je čast pripala sopranistici Ani Fortuna, koja se rado odazvala organizatorima te svojim izvedbama uveličala skup.

Nakon stručnih predavanja uslijedilo je iznimno emotivno predstavljanje udžbenika “Fizioterapijska procjena”, autorica Irene Klaić i Lukrecije Jakuš u izdanju Zdravstvenog veleučilišta Zagreb. Emotivno iz razloga što se pisanje samog udžbenika veže uz tri studentice koje su se srele i upoznale upravo kroz studij fizioterapije i profesoricu koju su susretale u srednjoj školi i tijekom studija, da bi kasnije postale sve zajedno kolegice na istom poslu. Četiri je dame spojila ista struka, s različitim životnim putevima. Sve su se vrijedno usavršavale u fizioterapiji, svaka na svoj način, no kako na neke dijelove života nitko nema utjecaj, Irenin je san naprasno prekinut, u njenoj 44. godini. Na vrhuncu života, u naponu snage i puna nadahnuća započela je pisanje knjige, životnog djela kojeg nije uspjela dovršiti. No, njen trud nije ostao nedovršen i uzaludan.

Započeto Irenino djelo nastavili su doc. dr. sc. Gordana Grozdek Čovčić, doktorica kineziologije, magistra edukacijske rehabilitacije i Bobath terapeutkinja, Mirjana Telebuh, magistra socijalne gerantologije i diplomirana fizioterapeutkinja, Nikolino Žura, diplomirani fizioterapeut i glavni fizioterapeut KBC Zagreb, Lukrecija Jakuš, viša fizioterapeutkinja i profesorica defektologije te predavačica na studiju fizioterapije i drugi koautori. Svaki od njih je dao svoj svoj obol te pomogli da ova vrijedna knjiga ugleda svjetlo dana.

Velika vrijednost udžbenika ogleda se i u tome što je prilagođena studentima našeg govornog područja, te olakšava učenje struke budućim generacijama studenata. Jer fizioterapijska procjena je baza, ono što svaki fizioterapeut mora dobro i temeljito učiniti u početku rada s pacijentom, korisnikom i klijentom. Ovaj udžbenik je pored svega dokaz da svaku struku čine ljudi. Oni su ti koji čine razliku. Koji ostavljaju svoj trag budućim generacijama, baš kao što su svi suradnici na knjizi su ostavili predivan trag i divno sjećanje na kolegicu koja je prerano otišla. Udžbenike „Fizioterapijska procjena“ i druge vrijedne stručne knjige u izdanju Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, glavni je terapeut KBC Zagreb, Nikolino Žura poklonio glavnoj fizoterateupkinji Doma zdravlja Križevci, Meliti Kopilović. Ovaj vrijedan poklon će uvelike olakšati rad zdravstvenim djelatnicima Doma zdravlja Križevci.

Irena Klarić bila je profesorica, Bobath terapeutkinja  i viša predavačica Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Nakon završenog Studija fizioterapije i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta radila je na Studiju fizioterapije Zdravstvenog veleučilišta i s iskustvom i aktivnim dvadesetogodišnjim djelovanjem u struci inspirirala je brojne generacije fizioterapeuta u području fizioterapije u pedijatriji. Profesorica Klaić osmislila je nove kolegije koji su ušli u kurikulum visokog obrazovanja za fizioterapeute, ne samo u na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu nego na svim visokim učilištima koja educiraju fizioterapeute u Hrvatskoj. Kroz svoja predavanja i vježbe promovirala je neurorazvojnu fizioterapiju među studentima fizioterapije, radne terapije i sestrinstva te među studentima Specijalističkog studija Rana intervencija u edukacijskoj rehabilitaciji na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Svojim djelovanjem u upravnom odboru Akademije za razvojnu rehabilitaciju promovirala je cjeloživotno učenje stručnjaka u razvojnoj rehabilitaciji. Nastavak svoje edukacije nastavila je na Doktorskom studiju Prevencijska znanost i studij invaliditeta na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i strastveno se zalagala za inkluzivni pristup fizioterapiji i partnerstvu u rehabilitaciji. Svojim je profesionalnim radom i osobnim pristupom profesorica Klaić ostavila neizbrisiv trag. U knjizi stoji njena posveta: „Mojim roditeljima: knjiga kao život: ispunjena uspomenama na mladost i odrastanje, na uspone i padove, na snove i nadanja, na susrete… i rastanke.“ Profesorica Irena Klaić napustila nas je 2014. godine u 44. godini života.

Tekst: Elizabeta Milanović Glavica
Fotografije: Leon Deduš i Slavko Kopilović

Slušaj uživo
zatvori