Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Stare hrvatske sorte voćaka drugu godinu zaredom predstavljene u Cvetkovcu

U Cvetkovcu je danas po drugi put održana prezentacija i promocija starih hrvatskih sorti voćaka u organizaciji OPG-a Horvatić, Općine Rasinja i Koprivničko-križevačke županije.

Stručni skup pod nazivom „Stare hrvatske sorte voćaka – jučer, danas i sutra“ ovog je puta održan s međunarodnim karakterom, a cilj mu je očuvanje starih sorti jabuka i drugog voća.

Posjetitelje je i ove godine ugostio domaćin Pavao Kovačić koji zajedno sa Zdenkom Horvatić brine o preko 2000 sorti voća, od čega čak 800 sorti jabuka, 300 sorti krušaka, 90 sorti trešanja, 151 sorti marelica, 159 sorti šljiva, 60 sorti višanja te ostalog voća.

Pavao Kovačić. Snimila Sonja Barčanec.

– Ovaj je događaj bitan za našu županiju i za naš kraj jer se zainteresirani ljudi mogu upoznati sa starim sortama voćaka, što nemaju priliku bilo gdje. Drago mi je reći da je naš voćnjak jedinstven u svijetu i da su ga prozvali “Rajski vrt”. Nitko nema toliko sorti voćaka, u toj količini i raznolikosti – rekao nam je domaćin Pavao Kovačić koji se očuvanjem starih sorti bavi već desetak godina.

Današnji program započeo je nastupom zbora Udruge umirovljenika Matica Općine Rasinja, pod vodstvom Ane Pleskalt. Potom su goste pozdravili domaćin Pavao Kovačić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman.

Danimir Kolman. Snimila Sonja Barčanec.

– Imali smo sreću da su gospodin Pavao i gospođa Zdenka došli i nastanili se upravo u Cvetkovcu. Ono što su oni stvorili i što stvaraju ovdje nije korisno samo za našu općinu i naše mjesto već za cijelu županiju i cijelu Hrvatsku i to iz prostog razloga što nisam nigdje uspio pročitati da negdje postoji ovoliki broj starih voćaka – rekao je načelnik Kolman.

Nakon uvodnog dijela uslijedila su stručna predavanja osmero stručnjaka. O očuvanju tradicionalnih i autohtonih sorti voćnih vrsta u Republici Hrvatskoj govorili su izv. prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić, doc. dr. sc. Ante Lončarić, doc. dr. sc. Bojan Šarkanj, prof. dr. Anton Ivančić, dr. Andrej Paušić, Matej Hajdinjak, prof. dr. sc. Gordana Đurić te prof. dr. sc. Zoran Keserović.

Po završetku predavanja krenulo se u obilazak OPG-a Horvatić i razgledavanje impresivne zbirke starinskih sorti voćaka, među kojima prednjače jabuke.

zatvori