Četvrtak, 9. svibnja 2024.

FOTO Molitelji protiv pobačaja ponovno su pred bolnicom, V. Bunić: Mogu nam se obratiti žene, ali i muškarci

Krenula je jesenska kampanja inicijative ’40 dana za život’. Molitelji ove inicijative već se nalaze pred koprivničkom Općom bolnicom, gdje će moliti svaki dan u razdoblju od 5:30 do 17:30.

Izašli smo na teren i naišli na dvoje molitelja ispred koprivničke Opće bolnice, koji nisu bili raspoloženi za davanje izjava, ali su nas uputili na koordinacijski tim inicijative. Ispred tima javila nam se članica Vesna Bunić te za Radio Dravu rekla:

– Ova inicijativa je međunarodna, a u Hrvatskoj se održava u 33 grada gdje se pred bolnicama bdije na 35 lokacija. Ova inicijativa počiva na tri stupa, a to su molitva i post, miroljubivo bdijenje pred bolnicama i treći je stup osvješćivanje lokalne zajednice. Želimo naglasiti da, ako se dogodi neželjena trudnoća i žene su zbunjene i nalaze se pred zidom, da se mogu obratiti nama u inicijativi ili moliteljima pred bolnicom.

Jedna od novosti u ovoj šestoj kampanji u Koprivnici je da se na duhovne vježbe mogu prijaviti i muškarci, koji su možda do sad bili i zapostavljeni u odnosu na žene, zbog čega se kreirao program u kojem se može pomoći i muškarcima, nadodala je Bunić.

Snimila Ivona Rož.
HNS: Zdravlje i životi žena moraju biti ispred dogmi molitelja

Iz HNS-a su pak poslali priopćenje u kojem osuđuju ovu inicijativu. Predsjednica Ženske inicijative koprivničko-križevačkog HNS-a Andreja Horvat Friščić istaknula je kako je pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece temeljno ljudsko pravo, kao i pravo na pobačaj:

– Mi smo kao žene dužne podignuti svoj glas i oštro osuditi praksu predstavnika klerikalne inicijative 40 dana za život, koji od danas molitvenim bdijenjima ispred zdravstvenih ustanova diljem zemlje, pa tako i u Koprivnici, vrše psihološki pritisak i stvaraju dodatni stres ženama koje u nimalo lakoj situaciji razmišljaju o pobačaju – naglasila je Horvat Friščić te nadodala da je upravo država krajnji instrument zaštite ljudskih prava.

Iz HNS-a su još prošle godine tražili da se predstavnici ove inicijative udalje od savjetovališta o pobačaju i zdravstvenih ustanova, pozivajući se na odluke gradske vlasti drugih europskih gradova koji su uveli “zaštitne zone za žene”. Pored toga, tamo im je zabranjeno da se izravno obraćaju ženama koje dolaze na savjetovanje, kao i da im dijele bilo kakve letke i druge materijale.

– Naš stav protiv prakse molitelja nikako nije stav kojim se pobačaj podržava kao oblik kontracepcije, dapače. Međutim, zdravlje i životi žena moraju biti ispred dogmi molitelja – poručuju Horvat Friščić i HNS-ova predsjednica koprivničko-križevačke organizacije Jasmina Pavlović.

Snimila Ivona Rož.
Snimila Ivona Rož.
Snimila Ivona Rož.
Snimila Ivona Rož.
Snimila Ivona Rož.
zatvori