Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Koprivnički pustolovi u moto-ekspediciji obišli napuštene objekte bivše Jugoslavije

Peteročlana družina motociklista iz Koprivnice vratila se sa zanimljive ekspedicije po bivšim jugoslavenskim objektima diljem Hrvatske, danas uglavnom prepuštenima zubu vremena.

Alen Majstorović – Majstor Kawa, Dominik Nikšić – Niki, Goran Fajtović, Renato Štauber i Darija Smolčić krenuli su u 8 ujutro prema Kumrovcu i tamošnjem Spomen domu te zapuštenoj i devastiranoj Političkoj školi.

Usputna stajanja za kavu i doručak obavili su u Zaboku i nešto poslije 10 sati stigli su u Kumrovec. Spomen dom su zatekli u donekle još izvornom stanju jer se mještani brinu oko uređenja okoliša i objekta, ali nekadašnju Političku školu pronašli su u mnogo gorem stanju.

Ustupio Alen Majstorović.

– Zaista je fascinantno vidjeti tolike građevine napuštene i ostavljene zubu vremena na milost i nemilost – rekao je Alen Majstorović.

Poslijepodne su krenuli autocestom do Karlovca gdje su sišli na staru cestu prema Slunju i Plitvičkim jezerima. Prije Plitvica skrenuli su prema graničnom prijelazu s BiH prema Bihaću i došli do Željave. U Ličkoj Plješivici smješten je tajni aerodrom i vojna baza nekadašnje JNA pod nazivom “KLEK – Objekt 505”.

Sam aerodrom je građen punih 13 godina, od 1955. do 1968., a uloženo je preko 10 milijardi tadašnjih dolara. Cijeli kompleks objekata, njih 40-ak, završen je do 90-ih godina, a sveukupno je uloženo 90 milijardi američkih dolara. Unutar planine bilo je smješteno 60-ak MIG-ova 21 i sva oprema za život i borbu vojske.

Ustupio Alen Majstorović.

Velika betonska armirana vrata štitila su četiri ulaza i izlaza i od nuklearnog udara, a sam je objekt mogao podnijeti izdržati eksploziju snage do 20 kilotona. Prilikom povlačenja bivše JNA 1992. godine miniran je i raznesen cijeli objekt, no uspjeli su ga cijeloga istražiti.

Na izlazu ih je dočekala policija s upozorenjem da nije sigurno ulaziti unutra i da postoji mogućnost da je sve još minirano.

Natrag u Koprivnicu krenuli su oko 19 sati, stali su u Karlovcu na večeru i stigli su doma poslije 23 sata. U svojoj ekspediciji prošli su oko 570 kilometara.

zatvori