Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Koprivnička Udruga dragovoljaca HOS-a domaćin je trećih nacionalnih susreta dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga

Na sportskim igrama i druženju dragovoljaca HOS-a i njihovih obitelji okupilo se više od 100 članova iz 12 udruga iz Hrvatske i jedne iz Livna.

Sudionici su se prijepodne postrojili na središnjem koprivničkom trgu, a potom su u koloni otišli do Kampusa, bivše koprivničke vojarne, gdje su uz tamošnji križ života položili vijenac i svijeće.

– Ako niste znali, prvi spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Hrvatskoj podignut je upravo u Koprivnici. Uz naš križ života poredane su i ploče s imenima naših poginulih branitelja, naših suboraca – dragovoljaca, gardista, policajaca koji su dali život za domovinu. Ovo nam je lijepa prilika da pokažemo našim prijateljima iz cijele Hrvatske gdje se nalaze, te da se svi zajedno poklonimo našim herojima i njihovoj žrtvi – rekao je Dravi.info predsjednik koprivničke i dopredsjednik županijske Udruge HOS-a Ivan Betlehem.

Gosti imaju prilike upoznati i dobar dio našeg zavičaja jer je, nakon programa u Koprivnici, sportski dio susreta nastavljen na Jegenišu u Veteranskom terapijskom centru “Zvonko Pandurić Stric” gdje su im domaćini članovi Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Koprivničko-križevačke županije “Sveti Nikola”.

Sportske igre je otvorio i prigodnim govorom pozdravio Ivan Friščić, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda. Ekipe se natječu u streljaštvu – zračna puška 10 m, pikadu, belotu, visećoj kuglani i potezanju užeta te po prvi puta i u lovu ribe udicom na plovak.

– Ovi su nam susreti izuzetno važni. Riječ je o svojevrsnoj psihofizičkoj terapiji za sve nas koji smo još uvijek živi. Primjerice, od nas 109 pripadnika dragovoljačke satnije HOS-a u Koprivnici, 11 ih je poginulo, jedan je nestao, polovica ih je bila ranjena, danas nas je polovica živa. Ovakvi susreti su prilika da se družimo ne samo među sobom, već i sa svojim obiteljima. Da nema obitelji, naših supruga – govorim to iz vlastitog iskustva, ne bi danas bilo ni nas. Nosimo razne traume i razumijevanje bližnjih iznimno nam je važno. A na ovakvim susretima gledamo i tko je i gdje ostao.

Betlehem je spomenuo i svojevrsnu nepravdu. Kaže da je ponosan na Spomenik hrvatskoj slobodi i braniteljima iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu. Sudjelovao je u njegovoj realizaciji, no žalostan je što uz njega nema spomena na prvu ratnu postrojbu koja je iz Koprivnice sredinom listopada ’91. otišla na ratište:

– Dragovoljačka satnija HOS-a iz Koprivnice ima svoje mjesto u povijesti, no za nju nije bilo mjesta uz spomenik na Florijanskom trgu. Mislim da ćemo riješiti dogodine da i dragovoljci HOS-a dobiju svoje mjesto tamo. 11 poginulih, jedan nestao, i polovica ranjenih od 109 pripadnika postrojbe to su zaslužili – poručuje Ivan Betlehem.

Sutra će se na Zrinskom trgu u Koprivnici s početkom u 10 sati održati podjela pehara i medalja najboljim ekipama i pojedincima te zatvaranje igara.

zatvori