Petak, 26. travnja 2024.

DAN KOPRIVNIČKIH BRANITELJA Bliži nam se 28. obljetnica preuzimanja vojarne, evo programa obilježavanja

Za tjedan dana obilježit ćemo Dan koprivničkih branitelja i 28. obljetnicu preuzimanja vojarne, 30. rujna 1991.

Riječ je o važnom datumu iz suvremene povijesti, osobito važnom za Koprivnicu i Podravinu. Stoga je predsjednik Odbora za obilježavanje preuzimanja vojarne Ivan Pal pozvao sve građane, osobito pripadnike vojno-redarstvenih postrojbi te braniteljskih i stradalničkih udruga da dođu u ponedjeljak na prigodno obilježavanje:

– Očekujemo da nam se na obilježavanju tog dana i iskazivanju pijeteta svima onima koji su dali najveću žrtvu za slobodu domovine, pridruže predstavnici svih postrojbi i svih udruga s područja bivše Općine Koprivnica. Svi oni koji misle da trebaju tamo biti, molim ih da nam se odazovu.

Prema predviđenom programu, obilježavanje 28. obljetnice preuzimanja koprivničke vojarne počet će svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u 9:30 u crkvi svetog Nikole. U 10:45 bit će položeni vijenci kod Križa života u prostoru bivše vojarne. Potom će, od 11:30, uslijediti mimohod pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata od bivše vojarne, današnjeg Kampusa, do Zrinskog trga. Tu će točno u podne početi počasno-ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske te izložba naoružanja i opreme Taktičko-tehničkog zbora iz Bjelovara. Program će završiti polaganjem vijenaca uz Spomenik hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu.

Snimio Marko Posavec.

Mimohod od bivše vojarne do Spomenika na Florijanskom trgu organiziraju pripadnici ratnih postrojbi HV-a, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Za sve koji žele sudjelovati prigodnom programu kod Križa života na prostoru bivše Vojarne, a potom i mimohodu organiziran je autobusni prijevoz. Autobus će po završetku mise biti kod sportske dvorane Branimir u Školskoj ulici, a vozit će dva puta, u 10 sati i 10:25. Prijevoz autobusom organiziran je i za sve one koji ne mogu sudjelovati u mimohodu, a kreće u 11:30 s parkirališta ispred bivše vojarne.

Uz Ivana Pala kao predsjednika, u Odboru za obilježavanje preuzimanja vojarne su i Krešimir Papac kao potpredsjednik te članovi Nikola Gregur, Goran Sačer i Zoran Gošek.

zatvori