Ilustracija
Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Trojica podravskih vozača tijekom vikenda na svojoj su koži osjetili povećanje kazni za prometne prekršaje, uvedeno stupanjem na snagu novih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Podsjetimo, izmjene i dopune Zakona predviđaju strože kazne za počinitelje osam najtežih prekršaja u prometu koji uzrokuju najveća i najteža stradavanja:

  1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
  2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
  3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
  4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,
  5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
  6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
  7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
  8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Navedene su odredbe tijekom proteklog vikenda primijenjene na trojici recidivista zatečenih u prometnim prekršajima nad kojima su provedeni žurni prekršajni postupci.

Najvišu novčanu kaznu, u iznosu od čak 24 tisuće kuna, “zaradio” je 50-godišnji vozač koji je u prvim minutama subote uhvaćen u Bilogorskoj ulici u Koprivnici. Upravljao je osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,69 promila i to za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta. Osim novčane kazne, Stalna služba u Đurđevcu Prekršajnog odjela Općinskog suda u Koprivnici odredila mu je i zabranu upravljanja vozilima B-kategorije u trajanju od 24 mjeseca.

Nešto manju, ali ipak značajnu kaznu dobio je 20-godišnjak koji je u petak bez položenog vozačkog ispita prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom između Koprivnice i Peteranca. Upravljao je neregistriranim i neosiguranim automobilom i još k tome s 1,23 promila alkohola u organizmu. Kažnjen je s 15 dana zatvora, uvjetno na devet mjeseci, novčanom kaznom u iznosu od 13.300 kuna i šestomjesečnom zabranom upravljanja motornim vozilima B-kategorije.

Treći je bio 21-godišnjak koji je u kasnim večernjim satima subote u Novigradskoj ulici u Virju uhvaćen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,08 promila. On je također dobio 15 dana uvjetnog zatvora no uz rok kušnje od 12 mjeseci, a pola godine ne smije upravljati B-kategorijom vozila.