Petak, 26. travnja 2024.

PERZEIDI Dolazi nam čarobna kolovoška noć puna zvijezda padalica, evo kako ih je najbolje promatrati

Pred nama je jedna od romantičnijih noći u godini, osobito u ljetno doba. Sljedeći tjedan započet ćemo kišom meteora Perzeida, tradicionalnom nebeskom predstavom koja nam uoči sredine kolovoza donosi obilje zvijezda padalica.

Ove ih godine ipak neće biti baš tako puno. Razlog je gotovo pun Mjesec koji će svojim sjajem “isprati” jako puno manje sjajnih meteora. No, onih sjajnijih bi trebalo biti dovoljno da se isplati izaći van, negdje podalje od svjetala, i provesti par sati pod vedrim noćnim nebom*.

Vrhunac Perzeida ove će godine najvjerojatnije biti u noći s 12. na 13. kolovoza, dakle s ponedjeljka na utorak. U uvjetima tamnijeg neba pažljiviji promatrači mogu očekivati i do stotinjak meteora u satu, no pod sjajnom mjesečinom taj će broj ipak biti manji. Kao i obično s pljuskovima meteora, više će ih biti pred zoru. No, ako vam se posreći, u večernjim satima nebo vas možda počasti pokojim meteorom koji uleti u atmosferu pod vrlo malim kutem pa leti sporo i iza sebe ostavlja dugačak sjajan trag.

Za promatranje meteora nije vam potrebna nikakva posebna oprema. Važno je udobno se smjestiti, odjenuti se u skladu s vremenskim prilikama, potražiti mjesto sa što manje umjetnog svjetla i – gledati u nebo. Meteori će prividno izvirati iz smjera zviježđa Perzej koje je uvečer nisko na sjeveroistoku, no vjerojatno ćete ih više vidjeti ako ne gledate baš u tom nego u nekom drugom smjeru, pod uvjetom da to nije ravno u Mjesec.

Perzeidi su, inače, sićušni fragmenti koje komet Swift-Tuttle ostavlja za sobom na svom putu oko Sunca. Svake godine u ovo doba Zemlja prolazi kroz taj oblak čestica i one velikom brzinom ulijeću u našu atmosferu, pri čemu ih većina izgori na visini većoj od 80 kilometara. Samo oni krupniji uspiju doći malo niže. Komet Swift-Tuttle, inače, neki astronomi smatraju “najopasnijim nebeskim tijelom poznatim čovječanstvu”. Više o tome i Perzeidima općenito doznajte u ovome tekstu.

Vedro nebo!

* – u trenutku pisanja ovog teksta, čini se da će nebo biti vedro.

zatvori