Petak, 26. travnja 2024.

Pal: Sportska infrastruktura u Koprivnici na svjetskom je nivou, a teret svega toga pada na Komunalac

Uskoro će doći vrijeme kada će trebati pronaći model sufinanciranja tih objekata, upozorio je predsjednik Gradskog vijeća

‘Sportska infrastruktura u Gradu Koprivnici na iznimno je visokom, možemo reći svjetskom nivou. A teret njezina održavanja svojevremeno je nametnut Komunalcu, što baš i nije uobičajeno: da komunalno poduzeće skrbi o sportskim objektima.’

Rekao je to tijekom jedne od rasprava pred Gradskim vijećem predsjednik koprivničkog predstavničkog tijela, HSS-ov Ivan Pal.

Komunalac tako brine o brojnim nogometnim igralištima koje koriste lokalni nogometni klubovi, o gradskom stadionu, o kuglani, sportskim dvoranama, streljani, teniskom terenu i naravno Gradskim bazenima Cerine, podsjetio je Pal, upozorivši:

– Građani Koprivnice moraju znati da teret tih mnogih objekata doista pada na Komunalac.

Tako je, prema izvješću o lanjskom poslovanju koprivničkog Komunalca, održavanje i poslovanje bazena koštalo nešto više od 5,6 milijuna kuna, pri čemu je ostvaren gubitak od gotovo 627 tisuća kuna. Kad govorimo o ostalim sportskim objektima, njihovo održavanje godišnje košta nešto više od 3.111.000 kuna. Gledajući proteklih godina, i za njih je potrebno novac dodati iz gradskog proračuna.

– Oni koji žele imati visoku uslugu, to moraju platiti. Mi nemamo prirez. Na neki način, to prvenstveno plaćaju građani Koprivnice kroz korištenje tih objekata. Nema sredine u svijetu koja ima ovakav sportski standard, a da to netko ne plati.

Ivan Pal. Snimio Marko Posavec.

Uskoro će, upozorio je Pal, doći vrijeme kada će trebati odlučiti o sufinanciranju tih objekata:

– Moramo biti svjesni toga da trošak sportskih objekata bude subvencioniran prema Komunalcu kako je to u drugim sredinama. Nema bazena, nema stadiona, nema dvorane koja sama sebe pokriva jer ona daje dodatnu društvenu vrijednost.

U drugim sredinama, pojasnio je Pal, postoje tvrtke koje skrbe o sportskim objektima, a gradovi ih subvencioniraju u stopostotnom iznosu. Koprivnica pak preko gradske Zajednice sportskih udruga ulaže u objekte i klubove, no to, upozorava, nije dovoljno. Stoga će trebati donijeti teške odluke:

– Ja sad pozivam vijećnike da razmišljaju unaprijed o tome jer ako tu odluku donesemo, moramo ju donijeti svi zajedno, bez obzira na političku pripadnost. Jednog dana kad dođemo do toga, gradonačelnik i ja smo puno puta razgovarali, da nađemo model kako subvencionirati takav oblik usluge.

Recimo još da građani Koprivnice financiraju održavanje Gradskog stadiona “Ivan Kušek –  Apaš” s 300.000 kuna godišnje. Osim toga, Komunalac je prije otprilike mjesec dana dodatno uložio u postojeći bunar kako bi se osigurale dostatne količine vode potrebne za održavanje novog travnjaka. Tako će, doznali smo od predsjednice Uprave Komunalca Nataše Tetec, smanjiti troškove vode i odvodnje za ovaj sportski objekt.

zatvori