Srijeda, 2. listopada 2024.

UČENIČKI DOM Grad i Županija zajedno idu u projekt, željezničko konačište jedno od kandidata za lokaciju

Koprivničko-križevački župan Darko Koren potvrdio je najavu svog zamjenika Ratimira Ljubića o intenziviranju razgovora oko osnivanja učeničkog doma u Koprivnici.

Pokušat će, najavio je župan Koren, s Gradom Koprivnicom pokrenuti zajednički projekt:

– Uskoro ćemo, kroz nekoliko dana, organizirati sastanak s vodstvom Grada Koprivnice, s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća. Nadam se da ćemo postići određeni dogovor oko ulaska u takav projekt. Koprivnici je, po svim pokazateljima, potreban učenički dom. Imamo stručnu podlogu koju je izradio ravnatelj koprivničke gimnazije Vjekoslav Robotić. On je stručnjak za to područje, podloga je relevantna i na njoj temeljimo te naše zaključke. Na njoj ćemo temeljiti i naše buduće odluke i postupke.

Župan Koren je potvrdio i da je bivše željezničko konačište u Kolodvorskoj prvi, ali ne i jedini izbor za učenički dom:

– To je zgrada koja je svojevremeno bila predmet dogovora Grada Koprivnice i ondašnje Agencije za upravljanje državnom imovinom, današnjeg Ministarstva. Mislim da je čak donijeta i odluka na Vladi, ali nikad nije provedena. Mi ćemo još vidjeti zadovoljava li taj objekt naše potrebe. A postoji i alternativna solucija nekih objekata u Kampusu. O tome ćemo razgovarati s Gradom i odlučiti koji bi to objekti bili.

Darko Koren. Snimila Ivona Rož.

Župan Koren je dodao da se Županija i Grad često ne razumiju, no kad je riječ o učeničkom domu ne dvoji u uspjeh zajedničkoj projekta jer, kako je rekao, svi moraju biti odgovorni prema građanima i školarcima.

Željezničko konačište koči sudski spor

– Izuzetno nam je drago što je župan Darko Koren odlučio prihvatiti našu ruku i suradnje i odgovornosti i racionalnosti jer je jasno da više nemamo vremena za plakanje i izgovore. Ili možemo zajedno ostvariti neke projekte ili moramo pošteno priznati da nemamo želje ni potrebe – odgovorio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić na naš upit o županovoj najavi za pokretanje inicijative za osnivanjem učeničkog doma u Koprivnici te dodao da spremnost Zrinskog trga nije upitna:

– Gradska uprava ima i veliku energiju i veliku želju, pa i fiskalni kapacitet da ostvari projekte koje smo zacrtali kao jako važne za razvoj Koprivnice, samim time i Koprivničko-križevačke županije. Naime, gospodarstvo Koprivnice čini 3/4 županijskog gospodarstva. Na prvu, moram reći da smo zadovoljni što smo našli plodno tlo i što možemo zajedno početi razgovarati o tim prevažnim projektima. Prvi korak očito će biti razgovori o učeničkom domu. Mi smo spremni na te razgovore, spremni smo na razgovore o više lokacija. No moram naglasiti da će teme naših radnih sastanaka biti i razvoj strukovnog obrazovanja, ali i još neke druge teme koje predugo zaokupljaju ovaj kraj.

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Gradonačelnik Koprivnice izrazio je žaljenje što, usprkos odluci Vlade od prije 13 godina, željezničko konačište država nije prepustila Gradu. Trenutno za to postoje i formalne prepreke jer je, kako je pojasnio, u tijeku sudski spor zbog državnog dugovanja za financiranje javno-privatnog partnerstva za koprivničku gimnaziju. No, uvjeren je da će Zrinski trg i Nemčićeva naći odgovarajuće rješenje:

– Ne bih sad licitirao sa “za” i “protiv” svake lokacije. Bitno je da gledamo u istom smjeru, a jednu od više lokacija sigurno ćemo odabrati kao najbolju i najadekvatniju.

Jakšić je uvjeren da gradska i županijska uprava, bez obzira na politička razmimoilaženja, zajedno mogu puno postići, od čega bi i građani imali koristi:

– Osim razvoja strukovnog obrazovanja moramo puno pričati i o tome što možemo zajedno učiniti i oko brze ceste, oko ubrzanja drugog željezničkog kolosijeka, Piškornice… Zajedno možemo postići i iskorak u poduzetništvo. Definitivno je da u sinergiji, bez obzira na politička razmimoilaženja koja su u demokraciji normalna, možemo puno napraviti – zaključio je gradonačelnik Koprivnice.

Robotić: Učenički dom u Koprivnici nije samo potreba već i nužnost

Vjekoslav Robotić, ravnatelj koprivničke Gimnazije “Fran Galović”, stručnu studiju o potrebama za učeničkim domom u Koprivnici izradio je na temelju anketiranja srednjoškolaca. Proveo ga je na statistički pouzdanom uzorku od 1003 učenika koprivničkih srednjih škola, a rezultiralo je, kaže Robotić, nedvojbenim pokazateljima:

– Postoji utemeljena potreba za smještajem učenika koji ne žive u Koprivnici, a školuju se u ovom gradu.

Snimio Marko Posavec.

Većina srednjoškolaca, kaže Robotić, dolazi iz koprivničke bliže i šire okolice te iz 16 hrvatskih županija:

– Brojem srednjoškolaca znatno smo prerasli okvire Grada Koprivnice. Glavnina srednjoškolske populacije vezana je za periferiju grada i prostor Koprivničko-križevačke županije. Osim toga, u koprivničke srednje škole dolaze učenici iz 16 hrvatskih županija. Oni su smješteni uglavnom u privatnom smještaju ili problem rješavaju dugotrajnim putovanjima. Tako se zapravo umaraju i “kradu” vrijeme, troše ekstremni novac svojih roditelja i ulažu napor da bi ustali u 5 ujutro, dolazili u školu i vraćali se popodne iza 17 sati. Tako im je umanjena jednakopravnost na odmor i jednako vrijeme za pripremu odgojno-obrazovnih zadataka koje njihovi kolege koji žive u Koprivnici nesmetano imaju.

U svakoj od koprivničkih srednjih škola učenici imaju potrebe za smještajem u Koprivnici, ali to je osobito izraženo u sportskoj gimnaziji, u deficitarnim zanimanjima Srednje i Obrtničke škole, ali i u Umjetničkoj školi koju doista žele pohađati učenici iz cijele Hrvatske no u tome ih uglavnom sprječava nedostatak organiziranog učeničkog smještaja, upozorava Robotić te poručuje da je cilj njegova istraživanja stvoriti temelje za budućnost:

– Cilj je stvoriti agendu za poticaj podrške za ovaj javni i ujedno neutralni interes te nekakav javni konsenzus kojemu je cilj poboljšanje konkurentnosti koprivničkih srednjih škola na hrvatskom i europskom obrazovnom tržištu. S druge strane, tu je i poboljšanje kvalitete života srednjoškolske populacije u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Robotić je zadovoljan time što su inicijativu za sada prihvatili čelnici naše županije. Uslijedit će predstavljanje i koprivničkim čelnicima, saborskim zastupnicima, sportskim klubovima Slaven Belupo i Podravka jer mnogi njihovi mladi igrači pohađaju ovdašnje srednje škole, te svekolikoj javnosti.

– Mogu reći da nema nikakve ugrozbe, a koristi za naše mlade ljude su višestruke. Opravdanost cijele inicijative leži u statističkim pokazateljima. Kad usporedimo mrežu gradova i srednjih škola te učeničkih domova, možemo reći da su Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica pri samom dnu u Hrvatskoj – zaključio je Vjekoslav Robotić.

Slušaj uživo
zatvori