Subota, 27. travnja 2024.

Ministar uprave u Koprivnici: Vaša je županija spremna preuzeti poslove ureda državne uprave, dobro ste se pripremili

Ministar uprave Ivan Malenica u pratnji državne tajnice Josipe Rimac jučer je boravio u radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji te se u prostorima Županijske uprave susreo sa županom Darkom Korenom, zamjenicima župana Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem, pročelnicima županijskih resornih odjela te predstojnikom Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Tihomirom Kvakarićem i suradnicima.

Radni sastanak organiziran je povodom povjeravanja poslova Ureda državne uprave županijama za koje Ministarstvo uprave priprema zakonski okvir koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine.

Župan Koren je zahvalio ministru i državnoj tajnici na dolasku i konstruktivnim razgovorima koji su vođeni tijekom godine po pitanju povjeravanja poslova Ureda državne uprave napomenuvši kako Koprivničko-križevačka županija aktivno radi na novoj sistematizaciji i upravnom ustrojstvu:

– Ovo je jedna od najznačajnijih reformi hrvatskog društva kojim će se decentralizirati javna uprava integracijom Ureda državne uprave županijama. Došlo je vrijeme da se konkretiziraju ideje o kojima smo raspravljali i na sastancima u Hrvatskoj zajednici županija te u konstruktivnom dijalogu s Ministarstvom uprave. Važno je otkloniti dileme i prevenirati potencijalne probleme koji mogu nastati prilikom integracije, no mogu kazati kako smo oformili stručan tim koji je pripremio odgovoran koncept spajanja. Treba napomenuti kako je zakonska prilagodba vrlo složena, treba promijeniti 66 zakona te uredbe i pravilnike, no cijeli će proces integracije biti izvršen sukladno svim našim planovima te ćemo početkom iduće godine početi funkcionirati u novom obliku – kazao je župan Koren.

Župan je kazao kako osim funkcionalne decentralizacije očekuje i fiskalnu decentralizaciju te je od ministra dobio potvrdu kako će novac za plaće novih zaposlenika Županijske uprave te materijalne troškove biti osiguran u državnom proračunu.

Ministar Malenica je kazao kako je prebacivanje poslova Ureda državne uprave na županije prvi korak u širem konceptu decentralizacije Republike Hrvatske te kako se do sada odradilo mnogo aktivnosti kako bi tako složen proces prošao što jednostavnije.

– Donesen je novi Zakon o sustavu državne uprave, pripremili smo izmjene brojnih drugih zakona, no najvažnije je da ste prihvatili preuzeti poslove te vam na tome zahvaljujem. Bili ste vrlo aktivni i u raspravama u Zajednici županija, dobro ste se pripremili i vjerujem kako će proces tranzicije u vašoj županijskoj upravi proteći u najboljem redu. Cilj reforme je efikasna javna uprava, a važno je napomenuti kako će se sporazumom između Ministarstva uprave i Županije osigurati i financijska sredstva za obavljanje poslova službenika koji će pripasti Županijskoj upravi i ona će biti osigurana sve dok se ti poslovi obavljaju na razini županije – pojasnio je ministar Malenica.

Decentralizacija ovlasti će omogućiti županijama da neposredno i samostalno odgovaraju na potrebe građana što će značiti brže i učinkovitije rješavanje predmeta na jednom mjestu. Državna tajnica Rimac je na sastanku pojasnila tehničke detalje i smjernice te što se očekuje od Županijske uprave po pitanju donošenja novog općeg internog akta o ustrojstvu Županije ponovivši kako su financijska sredstva za integraciju i sve troškove u novom upravnom ustrojstvu osigurana. Pohvalila je suradnju s Koprivničko-križevačkom županijom te napomenula kako će se ona i dalje nastaviti kroz brojne aktivnosti i projekte koje će Ministarstvo uprave prebaciti na županijsku razinu.

(Koprivničko-križevačka županija)

zatvori