Petak, 26. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Marijan Crtalić i Eikonoise performansom i glazbom sinoć otvorili novi FIUK

Ovogodišnji festival izvedbenih umjetnosti i kazališta (FIUK) jučer je otvorio Marijan Crtalić svojim kratkim performansom ‘Čišćenje’ u AK Galeriji na prostoru Kampusa.

Nakon Crtalića, glazbeni performans izveli su tajanstveni domaći duo Eikonoise u prostorima Funka. Pogledajte ih i poslušajte u videu.

Iako je danas trebala prva na rasporedu biti Sanja Horvatinčić s predavanjem na temu “Spomenici u fokusu suvremene umjetničke prakse i društvenog aktivizma”, došlo je do promjene u programu. Umjesto nje predavanje će održati Marijan Crtalić o svojoj umjetničkoj praksi i društvenom angažmanu kroz Festival Željezara s mnoštvo vizualnih primjera. Termin je nepromijenjen i kreće po planu u 19 sati u AK Galeriji.

Iva Korbar nastavlja s predstavom “Mjesečevo sanjarenje” u 20 sati i 30 minuta, a drugi dan festivala završit će uz tonove koprivničkog sastava Impressions.

U tri dana, koliko traje festival, spajaju se kazalište, performans, glazbu i ples, a smješteni su u prostore kojima primarna svrha nije održavanje umjetničkih zbivanja. Cilj festivala je da kultura bude dostupna svima, ne samo institucijama, a ove godine je cijeli festival prebačen u prostorije i zgrade Kampusa.

zatvori