Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: RADOVI U TIJEKU Koprivnička sinagoga dobiva novi pod što će omogućiti i njenu daljnju obnovu

Radovi na obnovi poda u koprivničkoj sinagogi napreduju dobrim tijekom. Rekao je to Radio Dravi gradonačelnik Mišel Jakšić koji je zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Ivanom Palom i suradnicima obišao radilište u Svilarskoj.

– Trenutno su u tijeku radovi “teški” nešto više od 275.000 kuna. Ministarstvo kulture od toga iznosa osiguralo je 100.000 kuna. Ovim radovima konačno rješavamo problem poda kako bismo mogli staviti adekvatni pokrov. To će omogućiti i daljnju obnovu sinagoge kako bismo ju koristili kao mjesto kulturnih susreta i održavanja manifestacija. Vjerujem da ćemo svim tim koračićima do ulaska u ITU i neke naše planove za razvoj bloka Svilarske, sinagoge i Umjetničke škole Fortunat Pintarić, u narednih nekoliko godina imati reprezentativni kulturno-povijesni objekt u samom središtu grada Koprivnice.

Snimio Krešo Puklavec

Gradonačelnik Jakšić je podsjetio da Grad već godinama, u skladu s mogućnostima te u suradnji s Ministarstvom kulture provodi obnovu sinagoge čime želi spasiti ovaj vrijedni kulturni spomenik, ali i izraziti zahvalnost židovskoj zajednici za njen doprinos ovome gradu.

– U sanaciju i zaštitu sinagoge u posljednjih deset godina uloženo je više od milijun i pol kuna. Sinagoga nam je izuzetno važna kao kulturno-povijesni spomenik. Prije svega, moramo biti ponosni na to što smo jedini grad u Hrvatskoj koji je očuvao sinagogu u Drugom svjetskom ratu. To nije uspio ni Zagreb. Mislim da to puno govori o duhu jedne koprivničke otvorenosti, slobode i prihvaćanja različitosti kultura, vjera i svega ostaloga što ide uz to. Nama je sinagoga iznimno važna i zato što nosi ime preminulog dr. Krešimira Švarca, počasnog građanina grada Koprivnice. On je jako puno napravio i za razvoj zdravstvene djelatnosti, ali je dao iznimno veliki obol u društvenom, političkom i javnom životu našega grada.

Snimio Krešo Puklavec

Recimo još da radovi koji su u tijeku na obnovi poda u sinagogi uključuju iskop pola metra zemljane podloge, starog zemljanog poda koji je bio pun vlage. Stavljen je podložni beton koji je priprema za hidroizolaciju te dva sloja izolacijske ljepenke, 10 cm podnog stiropora i završna 12 cm debela betonska ploča. Na kraju će staviti drveni pod od jelovih dasaka.

zatvori