Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Klub 61. Lad PZO Koprivnica obilježio 24. obljetnicu oslobođenja Dvora na Uni

Na poziv Općine Dvor na Uni, 9. kolovoza ove godine članovi udruge Klub 61. Lad PZO Koprivnica sudjelovali su na obilježavanju 24. obljetnice oslobađanja Dvora na Uni i završetka vojno-redarstvene operacije Oluja.

Svečanost je započela služenjem svete mise za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Središnji dio svečanosti održan je kod Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u centru Dvora na Uni, gdje su položeni vijenci, upaljene svijeće i održani prigodni govori.

Članovi udruge ovom su prigodom zapalili svijeću kod spomen-obilježja poginulom pripadniku postrojbe Jovici Podravcu koji je smrtno stradao tijekom operacije “Una” 18. rujna 1995. godine u Hrvatskoj Dubici.

Posljednji sati oslobađajuće operacije “Oluja” i zadnje borbe upravo su se vodile u Dvoru na Uni. Dvor na Uni oslobođen je 9. kolovoza 1995. godine, a već sljedeći dan snage Hrvatske vojske nastavile su prodor uz rijeku Unu prema selu Stanić Polje, gdje su dočekali spajanje s pripadnicima armije BiH.

Divizijun PZO Koprivnica u vojno–redarstvenoj operaciji “Oluja” bio je angažiran od 3. do 18. kolovoza, kada se u večernjim satima postrojba vratila u Koprivnicu. Pripadnici divizijuna tijekom operacije “Oluja” djelovali su na dva oslobađajuća pravca: na pravcu Sisak – Petrinja – Glina – Donji Viduševac i pravcu Sunja – Hrvatska Kostajnica – Dvor na Uni – Stanić Polje.

Doprinos i ostvarena postignuća divizijuna u operaciji “Oluja”, prema priznanjima nadređenih zapovjedništava, daleko su nadmašili planirane zadaće jedne PZO postrojbe.

Ovo je ujedno bila i prilika za podsjećanje na mjesta, ljude i događaje koji su se našli tijekom oslobađanja okupiranih prostora Hrvatskog pounja i Banovine.

zatvori