Petak, 17. svibnja 2024.

ŽUPANIJSKE IKONE Vratarska legenda Slavena i županijskog nogometa iz obitelji čuvara mreže

Tekst objavljujemo u suradnji s Facebook stranicom Županijske ikone.

Još jedna ikona starije generacije počela je trenirati nogomet davne 1970 godine, a njegov iznimni vratarski talent prepoznao je njegov prvi trener, legendarni Vinko Zember. Ubrzo postaje članom pionirske reprezentacije Hrvatske u kojoj mu je, među ostalima, suigrač bio veliki Marko Mlinarić.

U to je vrijeme dobio poziv da prijeđe u redove zagrebačkog Dinama. Već je bilo sve dogovoreno, no tada je njegov otac Branko, popularni Tirla, također Slavenov nekadašnji vratar, odlučio stopirati transfer. Rekao mu je: “Prvo završi srednju školu pa onda idi kud hoćeš. Neću da završiš kao Štef Lamza“. Nakon nekoliko godina, tada već kao prvi golman Slavena, gostovao je kod tadašnjeg Metalca u zagrebačkom naselju Kustošija. Bilo je kišno vrijeme i ispod šatora prodavali su se sokovi i gemišti. Omalen, mršav i pomalo neugledan čovjek u šuškavcu točio je gemište. Stari je Tirla upitao našu ikonu zna li tko je taj čovjek. On mu je u čudu odgovorio da ne zna. Tada je Tirla rekao: “To ti je Štef Lamza, legenda Dinama!”

Prvu seniorsku sezonu proveo je u Podravcu iz Torčeca, a potom je od sezone 1978./79. pa sve do 1993. godine bio Slavenova jedinica. Za Slaven je sakupio više od osam stotina nastupa. Posljednje je godine nogometne karijere proveo u Podravini iz Ludbrega te u županijskim klubovima Graničaru iz Đurđevca, Drnju, Legradu da bi 1998. u Dravi iz Novigrada okončao svoju karijeru.

Osim što je bio sjajan vratar velikog nogometa, pokazivao je i veliko golmansko znanje na malom nogometu. Bio je golman legendarne Selekcije te je u nekoliko navrata bio biran za najboljeg vratara Ljetne i Zimske lige. Desetak godina nakon završetka nogometne karijere ponovno se reaktivirao za potrebe Zimske lige. U svom premijernom nastupu, ekipa Radio Drave predvođena njime na golu, Marijom Dodikom u napadu i naravno, pod vodstvom trenera Ranka Celiščaka Cveleta, pokupila je velike simpatije publike i na opće iznenađenje stigla čak do četvrtfinala gdje je nesretno ispala od ekipe sastavljene od malonogometaša zagrebačkog Nacionala.

On dolazi iz najpoznatije podravske vratarske obitelji. Uz već spomenutog tatu Branka, golman je bio i njegov brat Dejan, a trenutno nogometnu karijeru gradi i njegov sin Karlo. U analima KC lige ostat će zabilježena utakmica u kojoj su se na vratima izmijenila sva četiri Slukića, od najstarijeg Branka do najmlađeg Karla.

U slobodno je vrijeme veliki zaljubljenik u biciklizam pa je tako nerijetko znao bicikom odlaziti na Karlova gostovanja i tamo mu biti velika podrška.

Vratarska legenda Slavena i županijskog nogometa, Berislav Bero Slukić.

(Županijske ikone)

zatvori