Petak, 26. travnja 2024.

POČINJE JUBILARNI PETI FEST JAZZA Marin Hraščanec: Koprivnica više nije nepoznata točka na karti jazza

Koprivnica je u znaku jazz festivala. Svojevrsni mali jubilej, peti po redu Fest jazza i ove će godine okupiti vrsne glazbenike iz Europe, Amerike i Azije koji će pokazati što doista znači moto festivala ‘Dijelimo radost i glazbu’.

Za uvod u jazz festival pobrinula se Umjetnička organizacija Artikulacije koja u Galeriji Mijo Kovačić večeras ugošćuje književnika Josipa Novakovića. Svečano otvorenje Fest jazza najavljeno je za 20 sati, na glavnom festivalskoj pozornici na Zrinskom trgu. Jedan od organizatora, Marin Hraščanec iz Jazz kluba Koprivnica kaže da ljubitelji glazbe ne bi smjeli propustiti večerašnji nastup Chuija i Jazz orkestra HRT-a:

– Takva prilika im se ne ukazuje često da u svojem gradu mogu slušati jedan takav ansambl. A u Chuiju svira i naš Vojkan Jocić koji je nedavno odselio u Zagreb, no družit će se s nama sva tri dana festivala. U 22 sata nastupaju nam gosti iz Amerike, Sharon Clark je pjevačica iz SAD u pratnji Mattiasa Nilssona, jednog od najboljih švedskih pijanista.

Večernji koncerti i sutra i u subotu počinju u 20:30 te traju do ponoći kad program seli u Nautilus. A dio programa tradicionalno je namijenjem mladima. Tako će sutra u Domu mladih učiti kako izrađivati instrumente od otpadnih materijala. K tome, glazbenici će vrlo konkretno pokazati da aktivno djeluju na očuvanju okoliša, kaže Hraščanec:

– Sve tri večeri koristit ćemo se papirnom ambalažom, od vrećica do čaša iz kojih ćemo piti omiljena pića. Dakle, samo papirna ambalaža.

Izvor: Jazz Klub Koprivnica

Jazz festival kruna je 22-godišnjeg rada Jazz kluba Koprivnica koji je ovaj grad učinio prepoznatljivim na glazbenoj karti, ponosno je istaknuo Hraščanec:

– Apsolutno svi hrvatski jazz glazbenici imali su prilike svirati u Koprivnici. I ne samo hrvatski. Tu su bili i glazbenici iz Brazila, Amerike, Portugala, Španjolske, Danske, Švedske, Njemačke, Austrije, Slovenije… Sad nam stiže indijski trio. Koprivnica više nije nepoznata točka na karti, bez obzira na to je li riječ o Hrvatskoj ili svijetu.

Organizacija festivala košta oko 120 tisuća kuna što je, prema Hraščančevim riječima, dva do tri puta manje u odnosu na druge slične festivale. No, zahvaljujući volontiranju angažiranih, troškove pokrivaju doniranim novcem i sponzorstvima te novcem koje uspijevaju osigurati preko programa financiranja Ministarstva kulture i Grada Koprivnice. Upravo zahvaljujući takvoj koncepciji, Koprivničanci i ostali posjetitelji Fest jazza mogu besplatno uživati u vrhunskim glazbenim izvedbama.

U slučaju lošeg vremena, programi će se preseliti u prostor Doma mladih.

zatvori