Subota, 27. travnja 2024.

REZULTATI DRŽAVNE MATURE Podravsko-prigorski maturanti u hrvatskom prosjeku, odskaču oni iz koprivničkih škola

Podravsko-prigorski maturanti ne odskaču od nacionalnog prosjeka kad govorimo o rezultatima ovogodišnje mature. Rekao je to za Dravu.info dožupan Ratimir Ljubić.

Svoju je ocjenu potkrijepio konkretnim podacima.

– Naši maturanti su u trendu s hrvatskim prosjekom. Rezultati mature su u prosjeku jednaki kao i u ostatku Hrvatske. U našoj županiji maturi je pristupilo 626 maturanata, prošlo ih je 416. Prolaznost je 66%. Ne možemo s tim biti zadovoljni. Naši su maturanti mogli bolje, no rezultat je takav.

Prema postignutim rezultatima vidi se razlika uspješnosti pojedinih škola, rekao nam je dožupan Ljubić:

– U gimnazijama naše županije maturi je pristupilo 275 učenika. Uspješno ih je položilo 247. To je prolaznost od 89%, nešto malo manje nego li lani. Treba reći da su gimnazije iz Koprivnice i Đurđevca iznad, a križevačka ispod tog prosjeka. U strukovnim školama maturi je pristupio 351 učenik, uspješno ih je položilo 169 – što je 48%. Taj je rezultat za 10% slabiji od lanjskog. Iznad tog prosjeka su Obrtnička i Srednja škola Koprivnica, ispod prosjeka su Strukovna škola Đurđevac, Gospodarska škola Križevci i Srednja škola “Ivan Seljanec” Križevci.

Na upit što je razlog smanjenog uspjeha na maturi, prema ocjeni dožupana Ljubića na to je utjecalo više faktora:

– Sigurno je ono najbitnije – učenici se nisu dovoljno spremili za državnu maturu. No, spremali su ih isti nastavnici kao i one lani. Je li to bilo jednako kvalitetno, bolje ili lošije – teško je reći. No, problem je i u programima strukovnih škola koji nisu programski prilagođeni državnoj maturi iz hrvatskog i stranog jezika.

Tome treba dodati i činjenicu da strukovnim školama više nema bodovnih pragova pa se u četverogodišnje škole upisuju učenici s lošijim prosjekom ocjena. A onima koji tvrde da su pitanja na maturi preteška, da na neka ne znaju odgovoriti ni srednjoškolski profesori, dožupan Ljubić uzvraća:

– Nisam detaljno proučio testove pa to ne mogu komentirati. No, činjenica je da su ove godine ispiti državne mature bili nešto drugačiji nego prethodnih godina i to je vjerojatno zbunilo učenike. Bilo je više zadataka koje je trebalo pročitati i logički zaključiti. Očito je da učenici za to nisu pripremljeni.

Recimo i da ima i svijetlih primjera. Maturanti koprivničke gimnazije “Fran Galović” postigli su iznadprosječan uspjeh s 91% riješenom maturom. U đurđevačkoj gimnaziji to je 95%. Iznadprosječni su bili i maturanti Obrtničke škole Koprivnica sa 60% te Srednje škole Koprivnica s 55%.

Iskazane rezultate u županijskoj će upravi analizirati sa svim ravnateljima podravsko-prigorskih srednjih škola. Očekuje se da će definirati uzrok lošijeg uspjeha maturanata te zaključiti što treba učiniti kako bi se stanje popravilo.

zatvori