Nedjelja, 29. rujna 2024.

Povećani iznosi gradskih stipendija za osobe s invaliditetom i studente deficitarnih studija

Proširen je program stipendiranja studenata u Gradu Koprivnici. Uz redovno stipendiranje, koje koprivničkim studentima omogućava 550 kuna mjesečne stipendije za studiranje u Hrvatskoj i 1100 kuna za studiranje u inozemstvu, novim je Pravilnikom o stipendiranju uređeno da neki studenti mogu dobiti još veću stipendiju.

Tako studenti s utvrđenim invaliditetom od 50 i više posto imaju pravo na 800 kuna gradske stipendije za studiranje u Hrvatskoj te 1600 kuna ako studiraju u inozemstvu. Dodatni benefit namijenjen je studentima deficitarnih studija: oni mogu dobiti veće stipendije od uobičajenih – 800 kn mjesečno. Što Gradska uprava želi postići ovim mjerama, pojasnio je gradonačelnik Mišel Jakšić:

– Koprivnica je po zadnjem istraživanju ulaganja u stipendije na području RH bila treća u apsolutnim brojevima iza Zagreba i Splita. Da to idemo uprosječivati ili staviti u postotke u proračunu, vrlo vjerojatno bismo bili prvi. Taj trend da svi studenti u gradu dobivaju stipendije čuvat ćemo i dalje. Odlučili smo još jače potaknuti upisivanje deficitarnih zanimanja, ali i dati i priznanje i vjetar u leđa osobama s invaliditetom.

Riječ je, kaže Jakšić, o vrlo konkretnim i mjerljivim potporama:

– Za te dvije grupe dižemo redovnu stipendiju na 800 kuna i inozemnu na 1600 kuna. Vjerujem da će ovo potaknuti neke naše mlade ljude da izaberu neki fakultet o kojemu možda ne bi razmišljali. Nadam se da je ovo još jedan doprinos još snažnijem obrazovnom dizanju Koprivnice.

Koprivnički vijećnici jednoglasno su prihvatili ove poticajne mjere pri čemu je Saša Cestar iz oporbenog HDZ-a sugerirao da bi bilo dobro povisiti i redovne stipendije jer njihov iznos, kako je izjavio, nije godinama mijenjan.

Odrađivanje prakse u Gradu i gradskim tvrtkama

Da koprivnički studenti koji primaju gradske stipendije imaju obvezu dio svog slobodnog vremena usmjeriti na društveno koristan rad, opće je poznata činjenica. Naime, koprivnički stipendisti nezaobilazni su na gradskim manifestacijama. Društveno koristan rad mogli su do nedavno odrađivati u gradskim udrugama, a sada samo u gradskim ustanovama, poglavito onima kulturne djelatnosti, te na gradskim manifestacijama. A gdje odrađuju stručnu praksu? To je pitanje, s posebnim naglaskom na gradske tvrtke, postavila HDZ-ova gradska vijećnica Sonja Celiščak:

– Može li se u Gradu Koprivnici i gradskim tvrtkama odraditi studentska praksa? Dakle, klasična studentska praksa, a ne u svrhu odrađivanja stipendija. Mogu li studenti tijekom ljetnih mjeseci tako popuniti svoje slobodno vrijeme?

Odgovorio joj je gradonačelnik Mišel Jakšić:

– Što se tiče studentske prakse, ispred Gradske uprave vam moram reći da tko god nam se javio, odradio je tu praksu. E sad… je li negdje možda nastao problem? Ako ga ima, dapače, neka se studenti jave. Odradit će praksu kao što ju je odradila masa drugih mladih ljudi koja je prošla kroz sustav Grada i Gradske uprave.

Slušaj uživo
zatvori