Petak, 26. travnja 2024.

Petorica župana potpisala Pismo namjere o sklapanju Razvojnog sporazuma, Koren: Želimo znati koji je stav Vlade o razvoju našeg kraja

Koprivničko-križevački župan Darko Koren zajedno s čelnicima županija sjeverne i središnje Hrvatske potpisao je danas Pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Riječ je o inicijativi koju su župani pet županija pokrenuli kako bi u suradnji s Vladom i resornim ministarstvima lakše pronašli model povlačenja sredstava iz europskih fondova.

– Unatoč našim posebnostima, naše županije imaju mnogo toga zajedničkog, a od Vlade koja je naš partner tražimo da nam omogući još lakše povezivanje koje će biti na korist svim stanovnicima ovog velikog i prosperitetnog područja – kazao je župan Koren. – Ova inicijativa i pregovori s državnim tijelima su možda kao partija šaha, no mi ne želimo biti ni pijuni ni kraljevi već želimo omogućiti našim stanovnicima što bolje uvjete za život kroz zajedničke razvojne projekte. Ovim potpisivanjem Pisma namjere očekujemo mnogo, a od države tražimo trajnu orijentaciju i partnersku pomoć u traženju rješenja svih onih tema koje nas opterećuju. Želimo znati gdje smo sada i kuda idemo te koji je stav Vlade po pitanju razvoja našeg kraja. Nadamo se da će potpisivanje ovog sporazuma tome značajno pridonijeti.

Foto: Koprivničko-križevačka županija.

Naglasak je na jačanju konkurentnosti i uravnoteženju regionalnog razvoja, obrazložili su župani nakon potpisivanja Pisma namjere, uz ostvarenje trajnog gospodarskog rasta te stvaranje preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta i privlačenje investicija u svih pet županija, ali i u cijeloj državi. Pregovori s Vladom počeli su još lanjske veljače, nakon čega su župani Vladi dostavili sve svoje strateške projekte.

– Sada očekujemo da ministrica Žalac supotpiše ovo Pismo namjere te da se unutar šest mjeseci u kojem se treba izraditi Razvojni sporazum on proslijedi drugim tijelima u ministarstvima kako bi krenuli s provođenjem strateških projekata. Njih ima dovoljno na području pet županija, a ovaj je postupak za nas neophodan da bismo mogli daje razvijati naše strateške projekte jer smo blizu limita odobrenog iz europskih fondova koji je određen za period od tri godine – pojasnio je domaćin svečanog potpisivanja, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Foto: Koprivničko-križevačka županija.

Na konferenciji za medije koja je održana nakon potpisivanja Pisma namjere, javnosti su se obratili i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs koji je kazao kako je interesno povezivanje županija kroz projekte od strateškog značenja pravi put prema Europi i regionalnom pristupu, međimurski župan Matija Posavec koji je izrazio nadu kako će prijedlozi iz sjeverne i središnje Hrvatske biti više prepoznati od strane Vade te varaždinski župan Radimir Čačić koji je zaključio da Vlada mora omogućiti šansu županijama da ubrzaju procese povlačenja europskih sredstava jer građani nisu zadovoljni s tempom realizacije projekata.

Svi župani supotpisnici Pisma namjere zaključno su se složili kako parametri pokazuju da znaju prepoznati potrebe građana te kako realizirati projekte, a uz to su izrazili nadu da će Vlada potpisati ovaj sporazum kako bi što prije mogli krenuti s početkom realizacije projekata koje su od strateških interesa za svih pet županija.

Potpisivanje Pisma namjere održano je danas u Energetskom centru Bračak u Zaboku.

zatvori