Subota, 25. svibnja 2024.

Pomoćnici u nastavi i dalje će biti na raspolaganju koprivničkim učenicima, no Ministarstvo je smanjilo njihov broj

U koprivničkim osnovnim školama ‘Antun Nemčić Gostovinski’, ‘Braća Radić’ i ‘Đuro Ester’ te u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce nastavljaju s provedbom projekta Odjek III. Njime, i to treću godinu za redom, učenici s teškoćama u razvoju dobivaju pomoćnika u nastavi.

Gradska pročelnica za društvene djelatnosti Ana Mlinarić pojasnila je da su na snagu stupile nove zakonske odredbe koje su postrožile kriterije za dodjelu pomoćnika u nastavi:

– Krajem prošle godine na snagu je stupio novi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima koji je postrožio kriterije za ostvarivanje prava na pomoćnika u nastavi naše djece s teškoćama. Mi kao Grad smo sukladno tom novom Pravilniku zatražili maksimalno koliko smo imali mogućnost: 25 pomoćnika u nastavi za 29 djece. Trenutno nam je odobren 21 pomoćnik u nastavi.

Iz Gradske uprave odmah su zatražili od resornog ministarstva da odobri pomoćnike u nastavi i za ovo četvero djece, no odgovor koji je stigao u koprivničku Gradsku upravu ne daje puno prostora za optimizam. Ministrica Blaženka Divjak osnovala je povjerenstvo koje će dodatno verificirati i pregledavati svu dokumentaciju.

– Izražavam bojazan i žaljenje. Riječ je o djeci s teškoćama u razvoju koja su i prethodnih godina ostvarivala pravo na pomoćnike u nastavu. Moram priznati da mi kao resornoj pročelnici nisu bili jasni kriteriji temeljem kojih je ministarstvo za školsku godinu pred nama odbilo dati suglasnost za pomoćnike u nastavi.

Pročelnica Mlinarić kaže da su i roditelji odluku ministarstva o uskraćivanju četiri pomoćnika u nastavi dosta loše primili:

– Razgovarala sam s roditeljima te djece. Dosta se loše osjećaju jer se ovoj djeci zdravstveno stanje nije poboljšalo. Zdravstveno im je stanje jednako kao i prije. Iskreno se nadam da će Ministarstvo ipak promisliti i donijeti dobru odluku te da će nam osigurati 25 pomoćnika u nastavi, koliko smo i tražili.

zatvori