Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO: MILIJUN KORAKA Mario Carek ‘rješava’ Biokovo kao od šale, juri ljutim kršem i bliži se cilju na Prevlaci

Koprivnički alpinist Mario Carek ovog je vikenda završio 9. dionicu Via Adriatice – hrvatske dugometražne planinarske staze koju će prehodati za koprivničku Udrugu Latice.

Mario se sve više bliži milijun koraka koliko planira napraviti na svom putu od Pule do Dubrovnika. U subotu je završio 9. dionicu od Malačke do Brela nakon čega je prenoćio u Omišu i pritom na Facebook stranici Milijun koraka napisao:

– Nema ljepšeg kad te dočekaju ljudi koji znaju puno o tebi, a ti o njima ništa osim poziva i poruka “Mario gdje si, koliko još imaš, kad ćeš jednom, što voliš poist da priredimo?”

Oni nisu jedini koji su mu pružili podršku na ovom dugom i teškom putu. Prije nekoliko dana jedan se čovjek javio dopredsjedniku Udruge Latice Draženu Novačiću i rekao:

– Molim te reci mi di je Mario i kako da ja dođem do njega? Želja mi je da vidim tog momka, da mu stisnem ruku, donesem šta mu triba i eto pomozi ako možeš. Taj momak vridi više od svakog onog, to što on čini za dicu nikoga ne zanima, a tribalo bi jer to vridi.

Izvor: Milijun koraka (Facebook).

– Želja mi se ostvarila, tribalo mi je to, virujem da nikad više neću u životu vidit takega čovika i to što čini za dicu, ovo mi je bila jedina prilika i sritan sam zbog njega i dice. Kad se rastali pratim ga pogledom, mila majko kako on ide uzbrdo, ni slikat ga uspio nisam. Mirovina mala, uplatit ću sutra 100 kuna – napisao je kasnije taj isti čovjek.

I mnogi su se slavni hrvatski pjevači uključili u akciju, između ostalih Neno Belan, Joško Čagalj Jole, Neda Parmač, Neven Stipičić, grupa Detour, Mihael Bogčev…

Marija sad čeka ostatak 10. dionice dugometražne staze. Jučer je prehodao put od Brela do Planinarskog doma Vošac koji se nalazi na 1422 metra nadmorske visine.

– Trajalo je to danas i trajalo 13-14 sati hoda. Od jutra je pržilo sunce, najzahtjevnija dionica VA, a to znaju samo oni koji su tu stazu prošli, koljena su klecala, no Mario je i ovo iskušenje odradio s velikim respektom iskusnih planinara. Tvrdoglav je on, pomalo neposlušan (Maariooo zaštiti glavu), ali uz podršku koju dobiva od svih vas, poruke koje mu šaljete održavaju ga nepokolebljivo u svojem naumu jer zna da ste uz njega – piše na Facebook stranici Milijun koraka.

Mario se polako bliži kraju svog puta. Do sada je (simbolično) prešao 947.025 koraka, a sakupljeno je 41.398 kuna. Bude li sve išlo po planu, na rt Prevlaku i kraj Via Adriatice trebao bi doći početkom kolovoza. Od zahtjevnijih dionica još ga čeka Pelješac, a potom dubrovačko područje i – cilj. Prešao je oko tri četvrtine puta.

Svatko od vas može se uključiti u akciju i “kupiti” Mariove korake na milijunkoraka.org.

zatvori