Petak, 26. travnja 2024.

Mali ‘Rudari’ predstavljali Koprivničko-križevačku županiju na Malim Đakovačkim vezovima

Mali Đakovački vezovi održani su u nedjelju, 30. lipnja u Đakovu u sklopu 53. Đakovačkih vezova. U dječjoj povorci, što je prošla središtem grada od Male crkve do Velikog parka, uz dječje pjesme i plesove, u mimohodu je prodefiliralo više od 1500 djece i mladih, odnosno 33 skupine iz Đakovštine, drugih dijelova Slavonije te cijele Hrvatske.

Nakon prolaska središtem grada, na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku održan je program. I ove godine program Malih vezova pratilo je i desetak edukativnih radionica za djecu u Velikom parku.

Koprivničko-križevačku županiju predstavljala je dječja grupa KUD-a “Rudar” Glogovac. Mali “Rudari” predstavili su se igricama, brojalicama, pjesmama i plesovima Podravine, koreografijom “Ide maca oko tebe” koju potpisuje Zrinka Roksandić, a glazbenu obradu Tomislav Fajfar.

Prvi Đakovački vezovi održani su 1967. godine, a Mali vezovi dio su velike folklorne manifestacije Đakovački vezovi, oformljeni kako bi se djeci dalo više prostora u folklornom izričaju. Od 1970. do 1983. godine dječjim folklornim skupinama počelo se davati više na važnosti, shvaćajući kako su upravo dječje skupine budućnost Vezova, bilo da je riječ o scenskom nastupu ili samom mimohodu, u sklopu povorke odraslih sudionika. Od 2001. godine po prvi se put primjenjuje naziv Mali vezovi. Od 2017., Mali vezovi upotpunjeni su novim sadržajima, koji su zanimljiviji i privlačniji djeci grada Đakova, Đakovštine, ali i svim gostima koji se tih dana nađu u srcu Slavonije. Svrha inicijative bila je uključiti u vezovska događanja što više djece te ovoj festivalskoj folklornoj manifestaciji dati novo lice ‒ lice kvalitetnoga i zanimljivoga dječjeg festivala.

Cjelokupan program zamišljen je kao simboličan prikaz baštine koja je postojala i koja postoji i danas – kroz djecu i u djeci. Stvarajući ovaj program poigrale smo se dvosmjernim obilježjem baštine: ona nije isključivo nešto što je prošlo, nego što je mi svakodnevno aktivno stvaramo. Djeca nisu samo ponavljači neke davne baštine, nego i njezini kreatori danas i ovdje.

Za sve sudionike Malih vezova u sklopu ovogodišnjih 53. Đakovačkih vezova 2019. organiziran je po promotivnoj cijeni posjet Državnoj ergeli Đakovo. Rudari su uz pratnju turističkog vodiča ergele uživali u posjeti, obilasku i razgledavanju. Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području, a konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća. Danas Ergela predstavlja živi spomenik povijesti tradicije uzgoja konja i dom je 160 predivnih lipicanaca. Svojom turističkom ponudom objedinjuje kulturno-povijesni, ruralni i tradicijski doživljaj istočne Slavonije.

(Općina Koprivnički Bregi)

zatvori