Petak, 26. travnja 2024.

Koprivnički knjižničari osmislili novi program Ljeta u Knjižnici: Žele povezati lokalnu književnost i kulturni turizam

Ovo ljeto u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović bit će u znaku tajni svemira. Najavili su to koprivnički knjižničari objavivši bogat program koji su kreirali za ovo ljeto. Pripremili su obilje programa za sve svoje korisnike, bez obzira na njihovu dob ili pak ono što ih posebno zanima u životu. No posebno su se angažirali kreirajući programe za djecu.

Dijana Sabolović Krajina, ravnateljica koprivničke knjižnice rekla je za Dravu.info da će najmlađi Koprivničanci i ove godine dio svojih školskih praznika moći provesti u knjižnici.

– Najmlađim sugrađanima ne nudimo samo posudbu knjiga i čitanje. Tu su i naša računala i PlayStation, no najvažnije je od svega mogućnost druženja s drugom djecom. Roditelji mogu biti sigurni da će im djeca tako kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme – rekla je ravnateljica Sabolović Krajina.

Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović.

Kad je riječ o programima za mlade, knjižničari su za ovo ljeto pripremili dvije novosti. Od 15. srpnja startaju dva natječaja. Jedan je za kriminalističku priču čija se radnja događa na koprivničkim ulicama i kvartovima. Drugi je Instagram natječaj za mlade u dobi od 13 do 19 godina. Traži se najbolja fotka na temu znanstvene fantastike i fantastike. Knjižničari tako potiču čitanje na drugačiji način, te potiču mlade da povežu  svoj životni stil i interese s čitanjem, da pobude svoju kreativnost, kaže Sabolović Krajina i pojašnjava da je naječaj za krim priču – kako planiraju, samo početak jednog sasvim novog programa.

– Prije svega očekujemo čitav niz novih priča o Koprivnici. Cilj nam je povezati našu ponudu s kulturnim turizmom, odnosno organizirati šetnje Koprivnicom prema motivima iz književnih djela. Imamo nekoliko takvih književnih djela, no ne dovoljno. Mislimo da ih Koprivnica zaslužuje više. A kad dobijemo ove nove priče, organizirat ćemo šetnje i upoznavati Koprivnicu na novi način – najavila je ravnateljica koprivničke knjižnice.

Knjižničari su sličnu šetnju svojevremeno organizirali prema romanu “Mjesečev prolaz” Zvonka Todorovskog, podsjetila je Sabolović Krajina te ocijenila:

– To je bila izvanredna šetnja. Prošli smo lokacije koje turističke agencije ne nude u Koprivnici, no vrlo su zanimljive. Slično je i s lokacijama iz romana Četiri dječaka i jedan pas pomalo zaboravljene Božene Loborec koje su u starom dijelu Koprivnice, u Banovcu. Cilj nam je izvući iz zaborava starije spisatelje, ali i aktualizirati nove, poput Marka Gregura čije su priče smještene u našem gradu. Želja nam je našu baštinu učiniti pristupačnijom i atraktivnijom novim generacijama. Koprivnica je grad bogate kulturne baštine i nasljeđa, samo ju treba na pravi način predstaviti mladima skoro trećeg desetljeća XXI. stoljeća, zaključila je ravnateljica Dijana Sabolović Krajina.

Uopće ne treba sumnjati da će knjižničari imati aktivnu ulogu u tome, što su naznačili programima kreiranima za ovo ljeto.

zatvori