Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

INTERVJU Gradonačelnik Mišel Jakšić: Zahvaljujući novim mjerama poticanja poduzetništva, Koprivnica spada među najpovoljnija mjesta za investiranje

Koprivničko Gradsko vijeće prošloga je tjedna izglasalo mjere poticanja poduzetništva koje je kreirao gradonačelnik Mišel Jakšić i njegov tim. Upravo su one povod ovom razgovoru u kojemu je gradonačelnik Koprivnice pojasnio što mjere konkretno donose te kakve efekte možemo očekivati.

Gradonačelniče, kakve ste mjere poticanja poduzetništva kreirali i što njima želite postići?

– Prije svega, kaže se da se željezo kuje dok je vruće. Tako smo i mi željeli iskoristiti pozitivne trendove koje je koprivničko gospodarstvo zabilježilo u 2018. godini. Riječ je o najboljim rezultatima u proteklih deset godina. Čak i u sferi radnih mjesta čija količina raste. U posljednjih pet godina njihov broj raste i približavamo se broju zaposlenih iz vremena prije krize koja je počela 2007. i 2008. godine. Pozitivan trend koji su iskazali naši gospodarski subjekti, ali i pozitivna gospodarska gibanja u Hrvatskoj, te kamatnu politiku kojom hrvatsko bankarstvo potiče ulaganja željeli smo i mi u Koprivnici iskoristiti. Odnosno, dovezati se svojim mjerama kako bismo dodatni potakli investicije. Uvjereni smo da našim mjerama dajemo dodatni vjetar u leđa svim poduzetnicima, bez obzira na njihovu veličinu, za nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

Uvjereni ste u efekte vaših mjera. No, imali smo prilike čuti i od gospodarstvenika, potencijalnih investitora i od gradske oporbe da Koprivnica kaska, da je zakasnila jer gradovi u okruženju pružaju daleko bolje uvjete za gospodarstvenike.

– Ne bih se do kraja složio. Temeljni problem koji Grad Koprivnica ima u potencijalnom dovođenju novih investitora ipak je u prometnoj infrastrukturi. Teško se boriti s nekim tko ima i brzu cestu i relativno brzu prugu, a mi još uvijek zahvaljujući generacijama politike nemamo ništa. No, vjerujem da ćemo, ako ćemo biti glasni i boriti se, to riješiti kao što smo riješili i Sveučilište Sjever.

Gradski su vijećnici prihvatili vaš prijedlog novih poticajnih mjera poduzetništva. Što konkretno nudite poduzetnicima?

– Od prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća u Koprivnici su, ako ne najpovoljniji, onda među najpovoljnijim uvjetima za poduzetnički razvoj i ulaganje u Republici Hrvatskoj. Ovim paketom mjera otvorili smo prostor da poduzetnici ostvare 200.000 eura poticaja, što je maksimum koji dozvoljava Europska komisija. Do parcele se može doći doslovce za jednu kunu, može se graditi hala uz ogromne popuste i poticaje kroz komunalni doprinos i komunalnu naknadu… Investitor koji želi ući na parcelu od 5.000 kvadrata i izgraditi halu od 500 kvadrata, sigurno će ostvariti uštedu od 100.000 eura, a taj se iznos može popeti i na 200.000 eura. Nismo se fokusirali samo na Dravsku i Radničku. I ono što smo odlučili u hodu – odlučili smo te poticaje proširiti i na sve proizvodne pogone na području grada Koprivnice. Tako primjerice Podravki i Belupu otvaramo ogroman prostor za nova ulaganja po puno povoljnijim uvjetima nego što su ih ikad imali u ovom kraju.

Snimio Marko Posavec.

Očekujete li da će ove mogućnosti više iskoristiti aktivni koprivnički poduzetnici ili na temelju njih očekujete dolazak novih investitora?

– Prije svega moram reći da smo ponekad mi sami prema sebi najkritičniji. Kad raspravljamo o poduzetničkim zonama najlakše je reći da u Koprivnici ništa ne valja, no službene brojke pokazuju nešto sasvim drugo. Prema njima, nema baš puno jačih zona od naših. Naše obje zone su danas popunjene 60%. Do kraja godine mogli bismo – prema postojećim inicijalnim upitima, premašiti brojku od 75%! Nekoliko puta smo potencirali da bismo trebali više cijeniti gospodarske subjekte koje imamo u Koprivnici. Mislim da bi mnogi u ovoj zemlji htjeli Podravku, Belupo, Hartmman, Carlsberg, Podravsku banku, čak i neke manje tvrtke koje dolaze, poput Vemo tradea, Liga…

Veliki iskorak učinio je i Hangar. To je još jedan dobar primjer koji dolazi iz Koprivnice.

– Hangar 18 je – kak’ da velim, koprivnički ili hrvatski san. Definitivno moraš cijeniti i posebno pohvaliti nekoga tko se na području mobitela i televizorima “tuče” s Kinezima! To definitivno nije ni mala ni jednostavna stvar za odraditi. No, to je još samo jedan pokazatelj da su najuspješnije poduzetničke priče i najveća i najuspješnija poduzetnička ulaganja na području Koprivnice uvijek bila s našim lokalnim, domaćim snagama koje su izuzetno jake i u hrvatskim i europskim okvirima. Neka se nitko ne uvrijedi, ali mislim da nitko od nas ne bi mijenjao ni jedan od ovih gospodarskih subjekata za neku tekstilnu industriju izvana.

Gradonačelniče, kakve efekte očekujete od ovih mjera? Hoće li oni biti mjerljivi po broju zaposlenih ili po povećanju prihoda po glavi stanovnika?

– Mi kroz ove mjere definitivno očekujemo i porast broja zaposlenih – to nam se već pokazalo po iskazanom interesu investitora, ali očekujemo i porast prihoda po glavi stanovnika. Potencijalni investitori koji su nam se javili i iskazali inicijalni interes za ulaganje u koprivničke poduzetničke zone sigurno imaju taj kapacitet i sigurno mogu naše pogodnosti koje im nudimo iskoristiti za svoj gospodarski razvoj na najbolji mogući razvoj.

Kad očekujete prve rezultate?

– Ako ništa drugo, barem po potpisanim ugovorima, prve rezultate očekujem već do kraja ove godine. I stvarno, s obzirom na iskazan predinteres, mislim da imamo razloga biti optimistični i spremni na to da ćemo iduće godine u našim poduzetničkim zonama imati doista velika, velika gradilišta.

zatvori