Petak, 26. travnja 2024.

IN MEMORIAM Napustio nas je slikar naive Franjo Poljak (1947. – 2019.)

Preminuo je naivni slikar Franjo Poljak (1947. – 2019.), objavio je Muzej grada Koprivnice.

Franjo Poljak rođen je u Hlebinama 1947. godine gdje je proveo veći dio svog života. Slikarstvom se bavio od 1972. godine, najčešće slikajući uljem na staklu ili platnu. Dvije godine kasnije, 1974. teško je stradao te je ostatak života proveo u invalidskim kolicima. Nesreća je utjecala i na slabiju pokretljivost prstiju pa se kod slikanja povremeno koristio i ustima. Tijekom života izlagao je na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Bio je aktivni član Udruge hlebinskih slikara i kipara naive te likovne sekcije Podravka ’72.

Najčešće prikazuje teme tipičnog života na selu: poslove u polju, vinogradu, ribiče, lovce, zabave, svakodnevne poslove. Jedan takav zabilježen je i na njegovom ostvarenju “Razmetanje snijega” (2012., ulje/staklo, 300×350 mm) koje se čuva u Zbirci naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice. Svakodnevni zimski zadatak pretvorio je u umjetničko ostvarenje zaogrnuto u neobičnu ljubičasto-plavkastu gamu kontrastiranu s bjelinom snijega. Slika je akvizirana nakon izložbe “Kontinuitet i varijacije Hlebinske škole” u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, na kojoj je i Poljak izlagao.

Vedra i nepokolebljiva duha, Franjo Poljak redovito je pohodio izložbe u Galeriji naivne umjetnosti i sudjelovao u društvenom i kulturnom životu rodnih Hlebina, kad god mu je zdravstveno stanje dozvoljavalo. Naposljetku je podlegao bolesti i napustio nas 8. srpnja 2019. godine.

Posljednji ispraćaj naivnog slikara slijedi sutra, 9. srpnja 2019. godine na lokalnom groblju u Hlebinama od 16 sati.

“Ovim putem zahvaljujemo mu za svako likovno ostvarenje kojim će zauvijek ostati u našim sjećanjima, a članovima obitelji i najbližima upućujemo iskrenu sućut”, poručili su iz Muzeja grada Koprivnice.

zatvori