Četvrtak, 25. travnja 2024.

Gradonačelnik Mišel Jakšić: Koprivnica će zajedno s Čakovcem i Varaždinom konkurirati za novac iz ITU mehanizma, nudi nam se više od 10 milijuna eura

Grad Koprivnica krenuo je u pohod na europski novac sa susjednim Varaždinom i Čakovcem. Gradonačelnik Mišel Jakšić suradnju sjevernih hrvatskih gradova dao je naslutiti prije nekoliko tjedana, no tek je ovih dana o tome javno i konkretno progovorio.

U Dravi info, emisiji Radio Drave, pojasnio je da su, u europskim okvirima, Koprivnica i Čakovec premali. Stoga su suradnja i povezivanje više nego dobrodošli.

– Kad se stavimo na tržište Europe i svijeta, moramo si priznati da su čak i Varaždin i Čakovec, Koprivnica osobito, premali. Čak kad se usporedimo i s hrvatskim gradovima Zagrebom, Splitom, Rijekom i Osijekom, manji smo od njih. To sam potencirao i na sjednici Gradskog vijeća, a to je nešto čime ćemo se itekako baviti u budućnosti. Naime, naša tri grada zajedno u regiji sjever ili sjeverozapad Hrvatske, kako ćemo ju već zvati, generator su zdravog rasta i razvoja naše zemlje. Siguran sam da – ako ćemo se držati zajedno, da se možemo “potući” sa svakom regijom u Europskoj uniji.

Nedavno ste najavili zajedničke projekt trojca sa sjevera, no niste ništa konkretno željeli reći do prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća. Što doista planirate?

– Na nivou Europske unije postoji jedan mehanizam koji se zove ITU mehanizam – Integrirana teritorijalna ulaganja. Otvara se u periodu od 2021. do 2027. godine. Spletom okolnosti i krivih odluka nekoliko zadnjih vlada svih političkih spektara ispalo je da ni Koprivnica ni Čakovec ne mogu sami biti urbano aglomeracijsko područje. Varaždin može. U jednoj stvarno dobroj suradnji i koordinaciji s kolegama Ivanom Čehokom i Stjepanom Kovačom, u velikom poslu kojega su odradili timovi naših suradnika predvođeni našim zamjenicama i zamjenicima, odrađena je velika priča za hrvatski sjever. Otvara nam se ulazak u europsku regiju, birokratski za povlačenje EU novca. Tu se ne dijeli lova po principu “tko jači, taj kvači”, već sredstva dolaze po principu broja stanovnika, nema preglasavanja i naglasavanja. Maltene nam je zajamčeno da ćemo u prvom draftu za Koprivnicu povući 10 milijuna eura premda nam je već sad rečeno da će biti puno više. No, hajdemo biti umjereni pesimisti. Moram naglasiti i da nam se smanjuje naša ovisnost o hrvatskim ministarstvima i njihovom kapacitetu za raspisivanje natječaja. Moramo si priznati da u zadnjih skoro pet godina imamo dosta “štekanja”.

Zvuči obećavajuće. Na što biste u Koprivnici potrošili ovih barem 10 milijuna eura?

– Već sada provodimo ili pripremamo za provedbu jako puno projekata. Mislim tu i na novi vrtić u Starigradu, reciklažno dvorište, pripreme za izgradnju osnovne škole Podolice sa sportskom dvoranom, dvoranu za Osnovnu školu “Đuro Ester”, Zrinski trg… No, tu su još i rekonstrukcija šireg oboda centra grada, novi infrastrukturni zahvati u prigradskim naseljima, ulaganja u ustanove i kulturno-infrastrukturne projekte. Ne bojim se za projekte jer je Grad Koprivnica puno puta u zadnjih nekoliko desetljeća dokazivao da zna osmisliti i provesti projekte koji su značajno dramatično mijenjali grad, ali i podizali društveni komunalni standard naših građana.

zatvori