Petak, 26. travnja 2024.

Gimnaziji ‘Fran Galović’ odobrena tri EU projekta, jedan dobio maksimalne ocjene, a upisni rezultat najbolji je u 15 godina

Gimnazija je sva mjesta popunila u prvom upisnom roku, već prvog dana otvaranja aplikacije

U koprivničkoj Gimnaziji ‘Fran Galović’ doista imaju razloga za zadovoljstvo. Sva upisna mjesta popunili su još u prvom roku, a veseli ih i činjenica da ih očekuju izazovi provedbe barem tri nova EU projekta.

Više je o tim temama Dravi.info ispričao ravnatelj Vjekoslav Robotić:

– Više smo nego zadovoljni jer smo ovaj tjedan primili vijesti da su nam u Erasmus+ fondu Europske unije prošla tri projekta. To su UMBRELLA, MA(R)TH i CEMLO.

U projektu UMBRELLA koprivnička gimnazija radit će u naredne dvije godine s partnerskim srednjim školama iz Portugala, Španjolske (Kanarskih otoka), Rumunjske i Litve meteorološka i klimatološka istraživanja. Osmislili su ga profesori Zvonimir Treščec, Kristina Ledinski, Miroslav Samardžić, Ana-Marija Martan i Maja Maček Treščec. Vrijednost mu je 197 tisuća eura.

Konkretno, mjerit će klimatske promjene u lokalnoj zajednici, učiti o klimatskim ekstremima te iskustva razmjenjivati međusobnim mobilnostima. Odobrenim novcem će pribaviti dio opreme, a veći dio novca namijenjen je mobilnostima učenika i profesorima te za rad na neposrednoj stvarnosti.

– Moram naglasiti da je ovaj tim za projekt UMBRELLA dobio najveći broj bodova koje normira Europa! Tako su osvojili prvo mjesto među svim odobrenim projektima u Republici Hrvatskoj – ponosno je istakao ravnatelj Robotić.

Snimio Marko Posavec.

Drugi projekt je MA(R)TH. Osmislili su ga idejna začetnica, profesorica Marina Njerš te njeni suradnici Bojana Habek, Marina Furkes i Igor Fulir. Umjetnički dio osmislile su Iva Bolfek , Daria Kivač i Martina Grgac. Sa školama-partnerima iz Litve, Grčke, Italije, Turske i Makedonije pojasnit će povezanost matematike i umjetnosti. Za taj projekt odobreno im je oko 100 tisuća eura.

Treći je projekt CEMLO. Osmislili su ga profesori Zoran Pintarić, Marina Njerš, Lidija Novosel, Miroslav Samardžić, Danijel Kolarić, Jasna Kraljić-Cmrk i Marina Tomac-Rojčević. Tema projekta su planine, namijenjen je učenicima kojima je nužno potrebno kretanje, izlazak iz zatvorenih prostora, rekreacija i sportski sadržaji. Vrijednost projekta je 107 tisuća eura, a koprivnička gimnazija će ga provesti s partnerskim školama iz Italije, Litve, Slovenije i Turske.

– U ovim projektima tijekom naredne dvije godine sudjelovat će više od stotinu učenika. Oni su rezultat višemjesečnog rada naših profesora na osmišljavanju, planiranju i pisanju projekata. Apliciranje na Erasmus+ natječaj je velik i težak put. Radi se o stotinama sati volonterskog rada članova projektnih timova. Moram reći da sam izuzetno ponosan i zahvalan što imam ovako visoko motivirane profesore koji radom na projektima daju novu nadogradnju škole i u obliku projektnog učenja na mobilan i interdisciplinaran način. To je oplemenjivanje škole kakvu želimo u budućnosti – kazao je ravnatelj Robotić.

Uz ova tri odobrena projekta u programu Erasmus+, u koprivničkoj gimnaziji čekaju i rezultate ocjenjivanja Interreg projekta prekogranične suradnje s mađarskim partnerima. Suštinska provjera je prošla i u Selingerovoj samo čekaju objavu rezultata, kaže ravnatelj Robotić:

– Ovdje se radi o jednom od najvrjednijih projekata za našu školu. Vrijedan je više od 230 tisuća eura. Ukratko, za sada sigurno participiramo u projektima vrijednima više od tri milijuna kuna. Koprivničkoj gimnaziji pripast će više od pola milijuna kuna! U Erasmus projektima čak 90% novca namijenjeno je mobilnostima, ostatak za opremu. U Interregu taj je odnos pola-pola.

Koristi od projekata su višestruke. Uz opremu i mobilnosti, stječu se nova znanja primjenjiva u nastavnom procesu što povećava kompetentnosti koprivničke gimnazije i nove mogućnosti i šanse za njene učenike. Provedbom projekata, kaže ravnatelj Robotić, u koprivničkoj gimnaziji počeli su primjenjivati kurikularnu reformu prije nego što je ona formalno počela u hrvatskom obrazovnom sustavu. To su prepoznali i oni kojima je škola važna:

– Moj, ali i stav profesora koprivničke gimnazije, je da želimo li biti konkurentni na srednjoškolskom obrazovnom tržištu Europe, moramo biti u redu najboljih i najuspješnijih škola u okruženju. To prvenstveno možemo postići uspješnim apliciranjem na projekte kojima učenici i profesori dobivaju nove kompetencije i nova znanja primjenjiva za poučavanje novih generacija.

Snimio Marko Posavec.

Koliko je koprivnička gimnazija na dobrom putu, govore i rezultati prvog kruga upisa: sva su mjesta popunjena već u prvom roku.

– Temeljem eksternih rezultata te nastavnog i vannastavnog rada, mi godinama stvaramo odgojno-obrazovni brend koji nadilazi granice grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije. To nam dokazuju rezultati prijava učenika; praktički su sva naša mjesta popunjena već prvog dana otvaranja aplikacije. Postigli smo najbolji upisni rezultat u posljednjih 15 godina! To nas svrstava među prvih šest najpoželjnijih srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Ravnatelj Robotić je uvjeren da su i ovdašnji građani svjesni kvalitete koprivničke gimnazije čiji su učenici dobili odgojno-obrazovni servis u sekundarnom obrazovanju koji ih katapultira u bilo koju višu ili visoku školu, koledž ili akademiju u Hrvatskoj i izvan nje, u kojima ta djeca opet postižu vrhunske rezultate.

Ove je godine Gimnazija “Fran Galović” upisala 147 učenika u sedam razrednih odjeljenja. Kako su sva mjesta popunjena u prvom upisnom roku, drugoga nema.

zatvori