Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Podravka za uspješnu suradnju nagradila OPG-ove u vlasništvu hrvatskih branitelja i njihovih obitelji

Tijekom 2019. godine Podravka će od OPG-ova hrvatskih branitelja otkupiti više od 10.000 tona voća, povrća, žitarica i uljarica

Temeljem Sporazuma s Ministarstvom hrvatskih branitelja u realizaciji potencijalnog otkupa proizvoda zadruga hrvatskih branitelja za potrebe industrijske prerade za razdoblje od 2018. do 2020. godine, Podravka je tijekom 2018. godine ostvarila suradnju sa 16 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u vlasništvu hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

Kao zahvalu na uspješnoj suradnji i poticaj za nastavak iste, predstavnicima ovih OPG-ova Podravka je danas u Koprivnici uručila novčane nagrade, za što je izdvojila ukupno 100 tisuća kuna.

Dodjeli nagrada, uz predstavnike branitelja vlasnika OPG-ova i Podravke, prisustvovali su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državna tajnica Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji Nevenka Benić, načelnica Sektora za skrb o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata Marijana Tkalec te voditelji referalnih centara zadruga hrvatskih branitelja.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar istaknuo je kako je Podravka iznimno zadovoljna suradnjom sa zadrugama hrvatskih branitelja i OPG-ovima koji su, kazao je, u Podravki prepoznali sigurnog i kvalitetnog partnera u otkupu njihovih poljoprivrednih proizvoda. Ovim nagradama Podravka tu suradnju želi dodatno osnažiti:

– Ove ćemo godine od naših kooperanata hrvatskih branitelja otkupiti više od 10.000 tona voća, povrća, žitarica i uljarica, a naš je cilj daljnje povećanje udjela domaće primarne sirovine u gotovim proizvodima. Pozivamo stoga i druge zadruge hrvatskih branitelja i OPG-ove da se uključe u ovaj projekt suradnje – pozvao je Pucar. – Poljoprivreda kao radno intenzivna grana upravo je grana koja može zaposliti domicilno stanovništvo da ostanu u svojim domovima, da ostanu na svojim gospodarstvima.

Snimio Marko Posavec.

Ovo nisu socijalne mjere, naglasio je Pucar, već poslovna, gospodarska priča u kojoj Podravka ne želi otkupljivati proizvode po višoj cijeni niti one nedovoljno kvalitetne za Podravkine standarde, već je namjera kreirati dugoročno održiv poslovni model.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je Podravki što na ovaj način pruža podršku hrvatskim braniteljima, osnažuje njihovo zapošljavanje te zajedno s njima doprinosi razvoju domaće poljoprivredne proizvodnje. Naglasio je kako će Ministarstvo hrvatskih branitelja zajedno s predstavnicima Podravke nastaviti aktivno raditi na edukaciji zadruga hrvatskih branitelja o značaju i vrijednosti uključenja u projekt suradnje s Podravkom.

– U 2019. godini ugovoreno je više od 13 tisuća tona, što je respektabilna količina. Podravkin tim obišao je cijelu Hrvatsku i dijelove Bosne i Hercegovine, promovirajući i prezentirajući cijene, uvjete i modele koje Podravka pruža, sve s ciljem ostanka hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na područjima na kojima žive te motiviranje na proizvodnju onih proizvoda koji su izuzetno važni za otkup – istaknuo je ministar Medved.

Snimio Marko Posavec.

– Pred nama su novi izazovi: izazovi koji traže rješenje transporta do udaljenih područja, izazovi koje moramo riješiti poput hladnjača, ali to je nešto što je pred nama i što ćemo zajedno u koordinaciji s drugim ministarstvima, Podravkom i županijama rješavati i na taj način stvoriti preduvjete za što veću količinu proizvodnje u našim braniteljskim zadrugama i našim obiteljskim gospodarstvima – zaključio je ministar Medved.

Na današnjoj dodjeli nagrada odaslane su važne poruke, naglasio je koprivničko-križevački župan Darko Koren: – Prije svega, tu je značaj dva temeljna pojma hrvatskog naroda: zemlja, i sve što iz nje proizlazi, i branitelji koji su se za tu našu grudu borili da bismo danas uopće mogli biti ovdje i o svemu ovome razgovarati – kazao je župan, osvrnuvši se i na aktualnu temu vlasništva Podravke:

– Smatram da su postojeći titular vlasništva i omjeri vlasništva u Podravki upravo optimalni za ovakve projekte jer omogućavaju tu slobodu udjelom državnog portfelja da se poslovanje kompanije ne sagledava samo kroz profit nego da ona ima jedan opći društveni značaj i važnost, te da može na ovakav način tome doprinositi. Mislim da je to bitno danas istaknuti da spriječimo određene procese koji bi možda vodili u pravcu suprotnome od ovoga.

Snimio Marko Posavec.

Što se tiče same Županije, ona u tom smjeru čini sve što može, istaknuo je Koren. – I sada iznalazimo modele potpora našim poljoprivrednicima, no činjenica je da županije svojim fiskalnim kapacitetima to ne mogu činiti u velikoj mjeri. No, siguran sam da će utjecaj Ministarstva poljoprivrede odnosno Vlade Republike Hrvatske u tom segmentu biti još značajniji i izdašniji, a posebice u ovakvim programima.

Za uspješnu suradnju u 2018. godini, Podravka je nagradila sljedeće OPG-ove hrvatskih branitelja: OPG Tomislav Rupčić, OPG Tomislav Kolar, OPG Juro Pratljačić, Obrt Williams, OPG Kurtušić Željko, OPG Tomislav Šakota, OPG Tomašević, PG Soldo Borislav, OPG Josip Kulaš, OPG Zlatica Pezić, OPG Fišer, OPG Jurišić Nada, OPG Ivan Tubić, OPG Vlahek, OPG Kotur i OPG Merić Mladen.

Uz poslovnu suradnju sa zadrugama hrvatskih branitelja vezano uz otkup poljoprivrednih proizvoda, Podravka proizvođačima pruža i stručnu pomoć u poljoprivrednoj proizvodnji od početka vegetacijskog razdoblja do berbe, a koja se odnosi na edukaciju, osiguranje repromaterijala te nadzor proizvodnje i kvalitete proizvoda.

zatvori