Srijeda, 1. svibnja 2024.

FOTO Održana treća taktičko-pokazna vatrogasna vježba ‘Donji Maslarac 2019.’

U nedjelju, 21. srpnja 2019. godine u Donjem Maslarcu održana je 3. taktičko-pokazna vatrogasna vježba u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Sokolovac, uz domaćinstvo DVD-a Donji Maslarac.

Vježba se provodila povodom povećane opasnosti od požara za vrijeme žetve.

Cilj i zadaća vježbe bio je rad s postojećom opremom, sustavima veze te spremnost i usklađenost DVD-ova unutar zajednice na požarima otvorenih prostora s kojima se društva najčešće susreću. Također, cilj vježbe bio je i upoznavanje stanovnike Općine Sokolovac sa stupnjem opremljenosti vatrogasnih društava u sastavu VZO Sokolovac.

Taktička pretpostavka: ”u 10:45 dolazi do sudara osobnog automobila i traktora koji prevozi slamu u balam pri čemu se osobno vozilo zapalilo i u istom je jedna osoba ozlijeđena, a vatra je zahvatila traktor, bale kao i polje na kojem je pšenica”.

Tokom izvođenja vježbe vidjeli smo pružanje prve pomoći i izvlače unesrećene osobe iz vozila, gašenje zapaljenog traktora i slame navalnim vozilom, gašenje automobila sa srednje teškom pjenom pomoću navalnog vozila, upotreba VMŠ – crpljenje vode iz potoka i gašenjem polja pšenice, upotreba traktorske cisterne i pružanje potpore u gašenju traktora i osobnog vozila, priključak navalnog vozila na hidrantsku mrežu te pružanje nadopune vodom drugim vozilima, upotrebu protupožarnog monitora/vatrogasnog topa.

Vježbom je veoma stručno rukovodio i zapovijedao zapovjednik VZO Sokolovac Dejan Ban.

U izvođenju vatrogasne vježbe sudjelovalo je 32 operativnih vatrogasaca, a uz domaćina DVD Donji Maslarac sudjelovale su vatrogasne postrojbe DVD-a Domaji, DVD-a Peščenik, DVD-a Gornja Velika, DVD-a Donja Velika, DVD-a Ladislav i DVD-a Jankovac.

Vježbu je pratio veliki broj mještana Donjeg Maslarca i njihovi gosti iz obližnjih sela, a prekrasno je bilo vidjeti mnogo mladih koji su s posebnom pažnjom pratili svaki detalj vježbe, što je još jedan dokaz da će u Donjem Maslarcu vatrogastvo živjeti još mnogo, mnogo godina.

Po završetku vježbe, zapovjednik Dejan Ban postrojio je sve sudionike ispred Društvenog doma, predavši prijavak  predsjedniku VZO Sokolovac Zlatku Blažicu, koji je potom izvršio smotru svih sudionika pokazne vatrogasne vježbe. Raščlamba vježbe održana je u Društvenom domu u Donjem Maslarcu.

Svima nazočnima obratio se predsjednik VZO Zlatko Blažic, koji nije krio zadovoljstvo viđenim tokom vježbe ocijenivši istu vrhunski realiziranom, zahvalivši se svim sudionicima na velikom trudu i zalaganju.

Svoje viđenje iznio je i zapovjednik Dejan Ban, koji je također svim učesnicima čestitao i zahvalio na kvalitetno odrađenoj vježbi tokom ekstremnih uvjeta, poput visoke temperature.

Nakon službenog dijela, vrijedne i veoma aktivne članice Udruge žena ”Prekogorke” , koje su ujedno i članice DVD-a Donji Maslarac, za sve sudionike i goste pripremile su prigodni domjenak.

Izvjestitelj Vatrogasne zajednice
Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

zatvori