Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: ZLATNA VINA ALPE-ADRIA Najbolja vina regije predstavljena su danas u Koprivnici

Veliko zlato s 92 boda osvojilo je vino traminac izborna berba prosušenih bobica Josipa Rajakovića

Šesta po redu međunarodna izložba vina Zlatna vina Alpe-Adria održana je večeras u restoranu Štagelj u Podravkinom rekreacijskom centru.

Domaćin ove već tradicionalne manifestacije bila je Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije, u partnerstvu sa samom Županijom. Riječ je o manifestaciji koja okuplja vinare s najbolje ocijenjenim, odnosno zlatnim vinima na izložbama u državama članicama Saveza Alpe-Adria i šire, a ocjenjivalo ih je međunarodno povjerenstvo predvođeno predsjednicom doc. dr. sc. Ana-Marijom Jagatić Korenikom. Uz vina iz Mađarske i Austrije te Podravine i Prigorja, pristigla su i vina iz drugih hrvatskih županija: Zagrebačke, Varaždinske i Požeško-slavonske. Samo ocjenjivanje održano je u Podravkinom Muzeju prehrane u Koprivnici.

Snimio Marko Posavec.

– Na ovoj šestoj tradicionalnoj manifestaciji ocijenjeno je 31 vino, ali sva su ta vina zapravo zlatna jer su to vina koja su već na značajnim manifestacijama dobila svoje zlatne titule upravo u zemljama Saveza Alpe-Adria – Mađarskoj, Hrvatskoj, Austriji i Sloveniji – rekao je predsjednik Organizacijskog odbora izložbe, zamjenik župana Darko Sobota, posebno napomenuvši kako je situacija u vinarstvu, a posebice podrumarstvu u našoj županiji uvelike uznapredovala u zadnjih desetak godina:

– Danas imamo 35 registriranih vinara koji stavljaju svoja vina u promet. To je možda mali broj u odnosu na neke susjedne županije, ali ako imamo na umu da ih je prije desetak godina bilo samo četvero, onda je ovo zaista napredak – rekao je Sobota te istaknuo da poticajne mjere koje Koprivničko-križevačka županija provodi, ali i sami vinari koji investiraju u sebe, svoje znanje i opremu, rezultiraju kvalitetom koja je prepoznatljiva ne samo u ovom dijelu Hrvatske već i u Europi.

Snimio Marko Posavec.

Koprivničko-križevačka županija jedna je od aktivnijih u Savezu Alpe-Adria, rekao je župan Darko Koren: – Svojedobno smo iskoristili više od 50 posto sveukupnog proračuna tog Saveza koji, istina, nije velik, ali je za ovakve male programe gotovo savršen. Osim promocije naše županije i naših vina, ovo je i prilika da se upoznamo s drugima, da se usporedimo s njima, da naučimo nešto novo i da u konačnici profitiramo, sve s ciljem unaprijeđenja vinarstva, vinogradarstva i podrumarstva i svega onoga što je u tom sektoru bitno – zaključio je župan.

Među vinima, dva su osvojila broncu, 15 ih je osvojilo srebro, a 13 zlato. Veliko zlato s 92 boda osvojilo je vino traminac izborna berba prosušenih bobica Josipa Rajakovića iz Zagrebačke županije. Od domaćih vinara, zlato su osvojili graševina OPG-a Tatjane Grudić, graševina Elizabeta Vinarije Korenko, traminac mirisavi Josipa Gašparića, sivi pinot Vinarije Matočec te riesling premium Vinarije Kostanjevec.

Na izložbi vina bili su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, saborski zastupnik Damir Felak, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina i drugi.

zatvori