Utorak, 7. svibnja 2024.

ŽELIŠ LI SE MIJENJATI ZA MJESTO? U centru Koprivnice postavljene table s ciljem podizanja svijesti o parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom

Posebne table s portretima naših sugrađana s invaliditetom i njihovim personaliziranim porukama vozačima od danas su postavljene na koprivničkim parkiralištima.

Koprivnica se tako pridružila akciji “Želiš li se mijenjati za mjesto?” koju je pokrenula komunalna tvrtka iz Splita.

Cilj akcije je osvijestiti građane o važnosti poštivanja propisanih parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Tim je povodom na koprivničkom Florijanskom trgu predstavljena jedna takva tabla.

Prva je to od sveukupno 13 tabli, koliko će ih biti postavljeno na parkiralištima u užem centru Koprivnice, rekao je to gradonačelnik Mišel Jakšić:

Mišel Jakšić. Snimio Krešo Puklavec.

– Mi smo ovu akciju podržali sa sveukupno 15 tisuća kuna. No, moram reći da je sama akcija puno veća vrijednost od neke sume novaca jer na ovaj način razvijamo duh solidarnosti i empatije i skrećemo pažnju sudionicima u prometu i vozačima da moramo poštivati osobe s invaliditetom i da im trebamo biti ruka pomoći, a ne netko tko će se ponašati na način “tko jači-taj kvači”.

Na prvoj tabli je portret Mirjane Horvat, članice Košarkaškog kluba za osobe s invaliditetom Koprivnica. Nije dvojila sudjelovati u ovoj akciji koju smatra važnom za cijelu zajednicu:

Mirjana Horvat. Snimio Krešo Puklavec.

– Zahvaljujem se Gradu Koprivnici i gradonačelniku što je potaknuo ovu akciju. Kod nas je osobama s invaliditetom jako teško kad je riječ o mjestima za parkiranje. Svađamo se s ljudima koji stanu na naše mjesto, nadam se da će se svijest o tome sad ipak malo povećati.

Ovu akciju pozdravila je i Radmila Funtek, predsjednica županijskog Društva multiple skleroze, zaključivši kako je ovo već treći pokušaj apeliranja i podizanja svijesti građana o parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom, s nadom da će ih građani početi više prepoznavati.

Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
zatvori