Ustupila Sonja Markić
Koprivničkim su vatrogascima protekle nedjelje u posjet stigli prijatelji vatrogasci iz Njemačke.

Točnije, vatrogasci pokrajine Baden-Württemberg, odnosno Dobrovoljnog vatrogasnog društva Haßmersheim su zahvaljujući inicijativi Koprivničanca Josipa Juratovića, zastupnika u Bundestagu, za spajanjem njegovog rodnog kraja i njegovih ljudi sa krajem u kojem sada živi i radi, susreli su se s predstavnicima VZG Koprivnica.

U delegaciji njemačkih vatrogasaca koja je po prvi puta boravila u Koprivnicu bili su Thorsten Beck, Neckar Odenwald Kreis, Sarah Newes, Jan Müller, Florian Heck, Giuseppe Rullo, Sebastian Duba i Christian Schreyer.

Tijekom subotnjeg prijepodneva delegaciju je primio Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice gdje su nakon razgovora razgledali grad i industrijsku zonu na Danici.

Tijekom popodneva i večeri njemački vatrogasci bili su gosti DVD-a Štaglinec na njihovoj proslavi 40 godina rada i postojanja, a u nedjelju Ivan Golubić, predsjednik VZG Koprivnica, bio je domaćin delegaciji vatrogasaca te su zajedno obišli utvrdu Stari grad, Galeriju i muzej grada Đurđevca, Galeriju Ivana Lackovića Croate u Batinskama, posjetili i obišli etno lokacije u općini Podravske Sesvete i bili gosti na natjecanju operativnih vatrogasaca u Podravskim Sesvetama.

U Hlebinama su se upoznali s radom naivnih slikara i nastajanjem umjetničkih djela u Galeriji Josipa Generalića. Dan su završili posjetom DVD-u Gotalovo gdje ih je dočekao Ivan Premec, predsjednik VZO Gola, koji ih je sažeto upoznao sa povjesnicom društva.

Druženje se nastavilo na imanju koprivničkog umjetnika Dragutina Ciglara na Ješkovu uz riblje specijalitete koje su pripremili članovi DVD-a Gotalovo. Goste je pozdravio i dr. Stjepan Milinković, načelnik općine Gola. I gosti i domaćini uživali su nastupu klape Koprivnica.

Rastanak je uslijedio uz obraćanje Ivana Golubića, predsjednika VZG Koprivnica, i Josipa Juratovića, zastupnika u njemačkom parlamentu, uz riječi zahvale za srdačno gostoprimstvo i obećanje za nastavkom druženja i upoznavanja, i to krajem ove godine u Njemačkoj.