Petak, 4. listopada 2024.

STIŽE PRVI TOPLINSKI VAL Temperature rastu, vrhunac vrućine očekuje se za vikend

Temperatura je danas u Koprivnici prvi put ove godine prešla 30 stupnjeva

Nakon kišovitog i hladnog svibnja, vrijeme se u lipnju – koji je klimatološki prvi ljetni mjesec – značajno promijenilo. Posljednjih dana uživali smo u suncu i temperaturama nadomak 30 stupnjeva koje još nisu bile pretjerano neugodne, no u drugoj polovici ovog tjedna stići će nam prvi pravi dašak vrućeg ljeta.

Temperatura u Koprivnici upravo je danas, prvi put ove godine, dosegla i prešla 30 stupnjeva. Automatska meteorološka stanica na vodocrpilištu Ivanščak u 15:35 izmjerila je 30,9 stupnjeva, a ona na pročistaču otpadnih voda u Herešinu u 14:45 došla je do 29,8 stupnjeva. To su već prave ljetne temperature; a u danima koji dolaze bit će i toplije.

Tako će najčešća rečenica u prognozama vremena tijekom ovog tjedna glasiti “Pretežno sunčano i vruće”. Određene šanse za nekakve lokalne pljuskove i grmljavinu postoje u utorak krajem poslijepodneva i navečer, ali neće ih biti posvuda. Ostatak tjedna bit će suh i bez nekog značajnijeg vjetra.

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije danas nam je proslijedio i upozorenje na toplinske valove koje izrađuje Državni hidrometeorološki zavod. Prema današnjim prognozama, umjerena opasnost od vrućine postojat će od četvrtka:

Od četvrtka bi temperature trebale porasti i do 34 stupnja, ponegdje možda i više. Čini se da će vrućina biti još veća u danima vikenda; zasad se oprezno najavljuju vrijednosti od nekih 38 Celzijevih stupnjeva. Toplinski valovi u lipnju često su neugodniji od onih kasnije tijekom ljeta jer je trajanje dana upravo u drugoj polovici lipnja najdulje.

>> Preporuke za ponašanje u uvjetima velikih vrućina možete pronaći na webu Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije (PDF)

Nakon toga, krajem vikenda ili početkom sljedećeg tjedna, moglo bi nam stići osvježenje uz grmljavinske pljuskove, sjeverni vjetar i pad temperature. Ne bi to bilo nikakvo dramatično zahlađenje nego povratak temperatura u raspon primjeren dobu godine, ali uz ponešto nestabilnije vrijeme. Kako će to izgledati bit će jasnije kad se malo približimo sljedećem tjednu.

I premda se u klimatologiji lipanj računa kao ljetni mjesec, astronomski su stvari drugačije: ljeto će započeti tek 21. lipnja u 17:54 i trajat će do 23. rujna u 9:50.

Slušaj uživo
zatvori