Utorak, 7. svibnja 2024.

Produljeni boravak u osnovnim školama, ako prođe na natječaju, bit će prilika i za nova zapošljavanja i opremanje prostora

‘Igraj se i uči’ naziv je natječaja čija je objava najavljena, a otvorit će mogućnost organiziranja produljenog boravka u osnovnim školama. I u Gradu Koprivnici i u Koprivničko-križevačkoj županiji ozbiljno računaju na taj projekt kako bi dodatno olakšali građanima skrb o učenicima nižih razreda osnovnih škola.

Koprivnička pročelnica za društvene djelatnosti Ana Mlinarić Radio Dravi je rekla:

– Puno smo razgovarali s ravnateljma škola. Želja nam je da pokrenemo produženi boravak u svim školama u gradu Koprivnici. No, svjesni smo da imamo ograničene prostorne kapacitete pa bismo se prijavili na taj projekt i povukli novac za zapošljavanje radnika i opremanje prostora.

I u Županijskoj upravi u ovom projektu vide novu šansu za povećanje obrazovnog standarda, rekao je podravsko-prigorski dožupan Ratimir Ljubić:

– Dali smo školama da anketiraju roditelje kako bismo vidjeli kakvo je zanimanje. Interes je dosta velik. Sad očekujemo objavu natječaja kako bismo vidjeli koje škole uopće mogu konkurirati te hoće li biti mogućnosti financiranja samo troškova produljenog boravka ili i nadogradnje, adaptacije i uređenja prostora da bi se osigurao dnevni boravak.

Osim što će omogućiti dodatnu skrb o najmlađim školarcima, ovaj je projekt prilika za nova zapošljavanja, doznali smo od koprivničke pročelnice Mlinarić:

– Po školi bismo trebali dvije nastavnice ili učiteljice. Trebalo bi zaposliti i ljude na radna mjesta kuhara i spremača. U konačnici se radi o četiri do pet osoba po školi, ovisno o veličini grupa za produženi boravak koje bi pohađala djeca.

Na upit bi li usluga produljenog boravka bila dostupna već od početka sljedeće školske godine, dožupan Ljubić je rekao da volje na terenu ima, no da to ipak ne ovisi o lokalnoj upravi:

– Sve ovisi o tome kada će biti raspisan natječaj i koliko će dugo biti otvoren. Naša je želja da produljeni boravak starta s početkom nove školske godine, no to ne ovisi o nama već o Ministarstvu znanosti i obrazovanja te o Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – zaključio je dožupan Ljubić.

zatvori