Subota, 18. svibnja 2024.

Predstavljene mjere za razvoj poduzetništva u Koprivnici, uvode se olakšice za pravo gradnje i komunalne naknade i do 100%

Iz koprivničke Gradske uprave danas su predstavili nove olakšice za investitore u poduzetničkim zonama.

Mjere su to kojima Grad želi potaknuti daljnji razvoj poduzetništva na području Koprivnice što je ujedno i nastavak ulaganja. U samo zadnjih godinu dana već je uloženo više od 20 milijuna kuna, istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić:

Snimio Krešo Puklavec

– Unazad godinu dana Grad Koprivnica uložio je u poduzetništvo oko 20 milijuna kuna. Više od 2 milijuna kuna odlazi na izravne poticaje, od subvencioniranja kamata, poticanja tradicijskih obrta do poticaja u poljoprivredi. 18 milijuna kuna izravno ulažemo u novi poduzetnički inkubator, od toga 13 za njegovu izgradnju na prostoru Kampusa, plus sve ono što treba da bi se inkubator opremio. Nadam se da će inkubator profunkcionirati do početka rujna – rekao je Jakšić.

Želja novih mjera je da se grad što jače okrene malom i srednjem poduzetništvu, ali i da se pruži prilika velikim gospodarskim subjektima koji žele ulagati u Koprivnicu. Tako bi primjerice, gradska poduzetnička zona Dravska trebala postići 70% svoje ukupne popunjenosti, predviđaju iz Gradske uprave.

Olakšice za investitore najviše se odnose na pravo građenja i kupoprodaju zemljišta kao i za komunalnu naknadu, koje će samo u prvoj godini obavljanja djelatnosti iznositi čak i do 100%.

Tako će zainteresirani poduzetnici moći kupiti zemljište u svrhu izgradnje gospodarskih objekata za samo jednu kunu po kvadratu.

Snimio Krešo Puklavec

Ove mjere su prvenstveno namijenjene domaćim poduzetnicima koji imaju znanje i koji su radili u tvrtkama koje su se smanjile ili nestale, odnosno stvorile prostor za razvoj novih tvrtki, zaključio je gradski Pročelnik za financije Zdravko Punčikar.

Onima koji ističu da Grad ne čini dovoljno kako bi potaknuo investicijsku klimu, gradonačelnik Jakšić je odgovorio da se ova Gradska uprava ne osvrće u prošlost već joj je pogled uprt u budućnost. Uvjeren je da će nove mjere rezultirati povećanjem investicija, a onda i otvaranjima novih radnih mjesta u Koprivnici.

zatvori