Subota, 18. svibnja 2024.

POKRENUTA PREVENTIVNA AKCIJA NA LENIŠĆU Komunalno redarstvo i policija: Želimo Rome upoznati s pravima, ali i građanskim obvezama

Gradsko Komunalno redarstvo i lokalna policija jučer su započeli zajedničku preventivnu akciju na koprivničkom Lenišću. Od pročelnika za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislava Golubića doznali smo da je Gradska uprava tako odgovorila na prijave koje su učestalo pristizale s Lenišća.
Tomislav Golubić. Snimio Marko Posavec.

– Zaprimili smo prijave od građana i Vijeća Mjesnog odbora da se oko kontejnera na Trgu Eugena Kumičića okupljaju pripadnici romske nacionalne manjine i stvaraju nered. Pokrenuli smo razgovore s Policijskom upravom i jučer su komunalni redari i policija izašli na teren. Preventivno su upozoravali pripadnike romske manjine da ne stvaraju nered i da prostor oko kontejnera održavaju urednim – rekao nam je pročelnik Tomislav Golubić.

Od pročelnika Golubića doznali smo da su se građani Lenišća – osim na nered, žalili i na uznemiravanje te na konzumiranje alkohola na javnom mjestu. A kako su djelatnici Komunalca nakon okupljanja u parkiću na Lenišću čak i dva puta dnevno sanirali ostavljeni nered, odlučeno je ozbiljnije se pozabaviti tim problemom:

– Kako bismo – u situaciji u kojoj ima osoba pod utjecajem alkohola, osigurali sigurnost Komunalnom redarstvu, odlučili smo zajednički nastupiti s Policijskom postajom Koprivnica. Akcija koju smo jučer pokrenuli, provodit će se i dalje, ne u svrhu represije već preventive. Želja nam je upoznati pripadnike romske nacionalne manjine s njihovim pravima, ali i obvezama koje imaju kao građani.

Snimio Krešo Puklavec

Dalje sve ovisi o građanima romske manjine, o njihovoj spremnosti na suradnju, kaže pročelnik Golubić te pojašnjava:

– Nitko njih neće uznemiravati u normalnom obavljanju njihovih poslova, sjedenju na klupi… Međutim, ukoliko se stvara nered, pije alkohol na javnom mjestu, ako dođe do uznemiravanja građana, a mi dobijemo dojavu, naravno da ćemo reagirati. No, vjerujem da će biti sve u redu i da ćemo dobro surađivati jer kao gradska uprava dobro surađujemo s romskim udrugama s područja Koprivničko-križevačke županije. Vjerujem da ćemo dobro i na obostrano zadovoljstvo nastaviti i dalje.

Odgovorni vjeruju da će preventivnim mjerama postići željene rezultate, no ne bude li pozitivnih pomaka, na raspolaganju su im represivni alati. Za opijanje na javnom mjestu, uznemiravanje građana i ostavljanje nereda predviđena je naplata novčane kazne.

– Koprivnica je sjedište županije i svi su dobrodošli, no moraju se – poput svih građana, pridržavati postavljenih civilizacijskih standarda, zaključio je pročelnik Tomislav Golubić od kojega smo doznali da se Romi učestalo okupljaju upravo na Lenišću jer je tamo sjedište njihove udruge, pa Romi iz Vlaislava, Drnja, Đurđevca imaju potrebe dolaziti upravo u ovaj gradski kvart.

Kako to izgleda u parkiću na Trgu Eugena Kumičića, fotoobjektivom je zabilježio Dravin Krešo Puklavec.

zatvori