Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Plakat učenika 5.a razreda OŠ “Đuro Ester” izabran u top pet najboljih plakata o klimatskim promjenama

Više od 150 učenika iz hrvatskih srednjih i osnovnih škola, među kojima i učenici iz koprivničke Osnovne škole “Đuro Ester”, sudjelovalo je u ovogodišnjem izdanju projekta “Prva Generacija – Globalni ciljevi održivog razvoja (COR/SDG) i moj grad/škola”, koji u Hrvatskoj provode veleposlanstvo Švedske i organizacije civilnog društva.

Zadatak je bio izraditi plakat koji se odnosi na jedan od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja i izravno ili neizravno se dotiče klime i klimatskih promjena. Prijaviti su se mogli učenici svih osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a pet najboljih plakata izradili su timovi iz:

  • Osnovne škole „Đuro Ester“ iz Koprivnice (Adrian Hlebar, Sara Višak, Emil Kukec, Ana Marija Buhić, Nadja Jandrašec)
  • Srednje škole Hvar (Gabrijela Jurić, Stella Miša)
  • Srednje škole Antuna Matijaševića Karameno iz Visa (Tamara Bajsić, Dina Vojković)
  • Prve ekonomske škole iz Zagreba (Dora Celić, Andrea Vrhovac, Ivan Pišković, Marko Andrić, Luka Cikoja)
  • Škole za medicinske sestre Vrapče (Gabrijela Ambruš, Paula Roher)

Njihovi plakati o važnosti i utjecaju klime dio su završne izložbe “Prva Generacija i Agenda 2030” koju je izradio Švedski Institut, a koja je postavljena u Europskom tjednu održivog razvoja od 30. svibnja do 5. lipnja u Studentskom centru u Zagrebu.

Dodajmo da je projekt Prva Generacija rezultat inicijative koju je 2016. godine pokrenula vlada Švedske, a kojoj je cilj podići razinu svjesnosti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog razvoja koje su države članice UN-a usvojile 2015. godine.

zatvori