Petak, 26. travnja 2024.

OPĆINA NOVIGRAD PODRAVSKI Svakom osnovnoškolcu koji ide na mali ili veliki maturalac 300 kuna iz općinskog proračuna

Općina Novigrad Podravski svim učenicima Osnovne škole ‘Prof. Blaž Mađer’ koji pohađaju izvanučioničnu nastavu u Školi u prirodi i na maturalnom putovanju daje 300 kuna.

Riječ je o subvenciji koju je predložila predsjednica općinskog Socijalnog vijeća Dragica Herbai te je dobila potporu zamjenice načelnika, ujedno i ravnateljice novigradske škole Lidije Peroš.

– Naravno da sam ideju s veseljem prihvatila jer ovako nešto se u našoj općini nikad nije dogodilo. Svi učenici dobivaju ovu subvenciju. Kriterij je sudjelovanje na, kako to vole reći, “malom maturalcu” i maturalcu, bez obzira na socijalni status obitelji. To je subvencija koju je novigradska Općina namijenila svojim mladim građanima – kaže ravnateljica Peroš.

Ovom subvencijom aktualna općinska vlast ispunjava jedno od svojih predizbornih obećanja: dodatno ulaganje u obrazovanje.

– Nadam se i vjerujem da će se ova mjera redovito provoditi i za sve buduće generacije novigradskih osnovaca – istakla je Peroš dodavši da će iz općinskog proračuna ove godine za tu namjenu biti utrošeno oko 17.100 kuna.

Subvenciju za sudjelovanje u školi u prirodi i maturalnoj ekskurziji ove će godine dobiti 57 novigradskih osnovaca: 41 za sudjelovanje u Školi u prirodi što je održana u Biogradu na moru i 16 sedmaša koji će na maturalac u Selce.

Općina će subvenciju uplatiti direktno na račun turističke agencije koja će s roditeljima urediti dokumente o promjeni cijene koju moraju platiti. Ako su neki već uplatili cijeli iznos, tada će im agencija vratiti 300 kuna, a ako još nisu, mogu i sami smanjiti svoj udio participacije za istih tih 300 kuna, poručila je donačelnica novigradske općine i ravnateljica tamošnje škole Lidija Peroš.

Odlazak u Školu u prirodi ili na izvanučioničnu nastavu u novigradskoj općini smatraju važnim. Učenici imaju dodatnu priliku za generacijsko zbližavanje, njihovi ih učitelji dodatno upoznaju u novim okolnostima, a svi zajedno moraju se znati snaći daleko od roditeljskog doma. Osim toga, upoznaju nove krajeve pri čemu ciljano posjećuju i mjesta o kojima su učili na nastavi. Doda li se tome i jačanje ljubavi prema svom zavičaju i školi, koristi su, poručuju iz Općine, višestruke.

zatvori