Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

PROGNOSTIČARI NAJAVLJUJU NEVRIJEME Ozbiljno pogoršanje prema kraju dana, moguća tuča i jak vjetar

Ozbiljnije nevrijeme moguće je večeras na području unutrašnjosti Hrvatske, najavljuju prognostičari. Osim obilne kiše, postojat će i rizik od krupne tuče te jakih udara vjetra, sve praćeno učestalom grmljavinom.

“Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom. Oborina će biti češća u drugom dijelu dana, a kasno poslijepodne i navečer pljuskovi mjestimice mogu biti izraženiji. Lokalno je moguće grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom i prolazno jakim vjetrom”, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Meteoalarm je za danas izdao narančasto upozorenje, što znači “vrijeme je opasno”. “BUDITE SPREMNI na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, piše.

ESTOFEX (European Storm Forecast Experiment) za područje kontinentalne Hrvatske izdao je razinu 3 mogućnosti pojave ozbiljnih nevremena, prvenstveno zbog mogućeg razvoja superćelijskih oluja koje mogu donijeti vrlo krupnu tuču:

estofex.org

To sve skupa znači da danas uistinu valja računati na mogućnost ozbiljnih oluja i sve što one donose: grmljavinu, jak vjetar s rušilačkim naletima, obilnu kišu koja opet može potopiti ranjive dijelove infrastrukture, a nažalost negdje može biti i krupne tuče.

Sve to događat će se u drugom dijelu dana, negdje od kasnog popodneva preko večernjih sati ili najkasnije u prvom dijelu noći na nedjelju. Kada točno, znat ćemo kada se konkretnije stvari počnu događati u atmosferi.

I naravno: najekstremnijih od navedenih pojava, poput krupne tuče, neće biti posvuda. Ovo je prognoza za cijelu središnju i sjevernu Hrvatsku. Da, svakako, bit će kiše, vjetra i grmljavine, ali ne nužno i ozbiljnog nevremena. Ipak, mogućnost postoji, na to valja računati i propisno se pripremiti, pogotovo ako planirate boravak na otvorenom.

zatvori